Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Στο στόχαστρο των αρχών τα ντιλ των τεχνολογικών κολοσσών στο Α.Ι.

Ερευνα της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (FTC) θα εξετάσει πώς οι επενδύσεις των Microsoft, Google και Amazon σε startups τεχνητής νοημοσύνης δημιουργούν κίνδυνο υπονόμευσης του ανταγωνισμού.

ΗΠΑ: Στο στόχαστρο των αρχών τα ντιλ των τεχνολογικών κολοσσών στο Α.Ι.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) των ΗΠΑ ξεκίνησε έρευνα την Πέμπτη σχετικά με τις επενδύσεις των Microsoft, Amazon και Google στις νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης OpenAI και Anthropic, μεταδίδουν οι New York Times.

Όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, οι συμφωνίες αυτές επέτρεψαν στους τεχνολογικός κολοσσούς να δημιουργήσουν στενούς δεσμούς με τους μικρότερους αντιπάλους τους, αποφεύγοντας τον έλεγχο των ρυθμιστικών αρχών. Η Microsoft έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI, την εταιρεία που εξέλιξε την εφαρμογή ChatGPT, ενώ η Amazon και η Google έχουν διαθέσει δισεκατομμύρια δολάρια η καθεμία για την Anthropic, εταιρεία με ηγετική θέση στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι ρυθμιστικές αρχές επικεντρώνονται συνήθως στην υποβολή αντιμονοπωλιακών αγωγών κατά συμφωνιών όπου τεχνολογικοί κολοσσοί εξαγοράζουν ανταγωνιστές ή χρησιμοποιούν εξαγορές για να επεκταθούν σε νέους τομείς, οδηγώντας σε αυξημένες τιμές, και δεν θέτουν υπό έλεγχο την αγορά μεριδίων σε νεοφυείς επιχειρήσεις. 

Όπως μεταδίδουν η NYT, η έρευνα της FTC θα εξετάσει πώς αυτές οι επενδυτικές συμφωνίες αλλάζουν το ανταγωνιστικό τοπίο και αν παραβιάζουν την ισχύουσα νομοθεσία. 

Η FTC ανέφερε ότι θα ζητήσει από τις Microsoft, OpenAI, Amazon, Google και Anthropic να περιγράψουν την επιρροή τους στους επιχειρηματικούς τους εταίρους τους και πώς συνεργάζονται για να λάβουν αποφάσεις. Τόνισε επίσης ότι θα απαιτήσει να παράσχουν τυχόν εσωτερικά έγγραφα που μπορεί να ρίχνουν φως στις συμφωνίες και τον πιθανό αντίκτυπό τους στον ανταγωνισμό.

«Η έρευνά μας θα ρίξει φως στο εάν οι επενδύσεις και οι συνεργασίες που επιδιώκονται από εταιρείες με δεσπόζουσα θέση δημιουργούν τον κίνδυνο να στρεβλώσουν την καινοτομία και να υπονομεύσουν τον θεμιτό ανταγωνισμό», δήλωσε η Λίνα Καν, πρόεδρος της FTC.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v