Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν τα τέλη της Γερμανίας στις εξαγωγές φυσικού αερίου

Η Γερμανία επέβαλε «τέλη ουδετερότητας» στις εξαγωγές φυσικού αερίου το 2022 εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν τα τέλη της Γερμανίας στις εξαγωγές φυσικού αερίου

H Κομισιόν έχει ζητήσει από τις εποπτικές αρχές της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας να εξετάσουν αν τα τέλη που έχει επιβάλλει η Γερμανία στις εξαγωγές φυσικού αερίου διαστρεβλώνουν την ενιαία αγορά παραβιάζοντας τους κανόνες ανταγωνισμού, ανέφεραν τρεις πηγές στο Reuters. 

Τα τέλη είναι κληρονομιά της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης που κορυφώθηκε το 2022 αφότου η Μόσχα διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου μέσω των αγωγών της στην Ευρώπη. Εκείνη τη χρονιά η Κομισιόν έθεσε συγκεκριμένους στόχους για τα επίπεδα φυσικού αερίπου που έπρεπε να αποθηκεύσουν τα κράτη μέλη ενόψει του χειμώνα του 2022-2023. Το Βερολίνο ζήτησε από τη διαχειρίστρια εταιρεία φυσικού αερίου της χώρας, την Trading Hub Europe, να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου, αλλά η απότομη άνοδος των τιμών άφησε την κυβέρνηση με έναν λογαριασμό 10 δισ. ευρώ. 

Για να καλύψει τις απώλειες η Γερμανία επέβαλε «τέλη ουδετερότητας» στις εξαγωγές φυσικού αερίου. 

«Γνωρίζουμε τα τέλη ουδετερότητας της Γερμανίας και τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει διάφορα μέρη. Το τμήμα ενέργειας της Κομισιόν είναι σε επαφή με τις αρμόδιες εθνικές αρχές για το ζήτημα αυτό, καθώς και με την Υπηρεσία για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας» τόνισε αξιωματούχος της E.E. στο Reuters. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v