Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπεύδουν να αγοράσουν εταιρικά ομόλογα οι επενδυτές

Ξεχύνονται στο κυνήγι νέων εκδόσεων χρέους, κλειδώνοντας υψηλές αποδόσεις ενόψει αναμενόμενης μείωσης των επιτοκίων. Ωθηση από την αμερικανική ανάπτυξη, προβληματισμός για την Ασία.

Σπεύδουν να αγοράσουν εταιρικά ομόλογα οι επενδυτές

Οι επενδυτές εταιρικών ομολόγων έχουν σπεύσει να αποκτήσουν νέες εκδόσεις παγκοσμίως στις αρχές του έτους, κλειδώνοντας υψηλές αποδόσεις ενόψει πιθανών περικοπών επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Τα ασφάλιστρα απόδοσης των χρεογράφων, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg, ο οποίος περιλαμβάνει ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας και junk, γλίστρησαν κατά μία μονάδα βάσης φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιανουαρίου 2022. Τα spread στα ασιατικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας κυμαίνονταν κοντά σε χαμηλό ρεκόρ αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg.

«Τα spread βρίσκονται σε εύρος αρκετά ελκυστικό για τους επενδυτές», δήλωσε ο Campe Goodman, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Wellington Management Company.

 

Η εν λόγω κίνηση στα παγκόσμια spread προέκυψε καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομική ανάπτυξη τετάρτου τριμήνου στις ΗΠΑ κατατρόπωσε τις προβλέψεις, με ετήσια αύξηση 3,3% στο ΑΕΠ που αψηφά τις ανησυχίες για ύφεση.

Οι επενδυτές ξεχύνονται σε χρέη υψηλής διαβάθμισης στις ανεπτυγμένες αγορές, προκειμένου να κλειδώσουν υψηλές αποδόσεις. Μεγάλες κεντρικές τράπεζες όπως η Fed και η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσουν τα επιτόκια φέτος, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί, κάτι που πιθανότατα θα οδηγήσει πιο χαμηλά τις αποδόσεις.

Ωστόσο, η σχετική ευφορία στην αγορά πίστωσης δεν είναι σπάνια αρχές του έτους - συχνά εκτονώνεται. Ενώ αυξάνονται οι χρεοκοπίες σε αδύναμους παίκτες σε πολλές χώρες, τα τρέχοντα περιορισμένα πιστωτικά spread αφήνουν λίγα περιθώρια για σφάλματα.

Το επενδυτικό συναίσθημα για το ασιατικό χρέος ξεκίνησε αδύναμα τη χρονιά, εν μέσω ανησυχιών για την κινεζική οικονομία. Τα spreads των αμερικανικών ομολόγων υψηλής διαβάθμισης την Πέμπτη ήταν 11 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τα αντίστοιχα ασιατικά, καταγράφοντας ρεκόρ πενταμήνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v