Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες προσπάθειες της Τουρκίας να σταθεροποιήσει τη λίρα

Η κεντρική τράπεζα καθιστά πιο δαπανηρή για τις τράπεζες τη διατήρηση καταθέσεων σε σκληρά νομίσματα. Με πτώση 3% ξεκίνησε η χρονιά για τη λίρα.

Νέες προσπάθειες της Τουρκίας να σταθεροποιήσει τη λίρα

Η Τουρκία τροποποίησε την Τρίτη τους κανονισμούς για να αποτρέψει τους αποταμιευτές από το να συρρέουν σε ξένα νομίσματα και να ανακουφίσει την πίεση στη λίρα μετά τον τερματισμό ενός επιθετικού κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων αυτόν τον μήνα.

Η κεντρική τράπεζα καθιστά πιο δαπανηρή για τις τράπεζες τη διατήρηση καταθέσεων σε σκληρά νομίσματα, ενώ ταυτόχρονα χαλαρώνει τις υποχρεωτικές απαιτήσεις αποθεματικών σε ορισμένους λογαριασμούς που συνδέονται με συνάλλαγμα, οι οποίοι αποτελούν μέρος ενός προγράμματος αποταμίευσης που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση και αποσκοπεί στη στήριξη της λίρας.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προετοιμάζουν πρόσθετα μέτρα για να ενθαρρύνουν περισσότερες αποταμιεύσεις σε τοπικό νόμισμα και να διασφαλίσουν τη μετάδοση των επιτοκίων στην οικονομία μετά την ολοκλήρωση του κύκλου σύσφιξης την περασμένη εβδομάδα, που οδήγησε τα επιτόκια στο 45%.

Η λίρα δεν αντέδρασε, ενώ έχασε κοντά στο 3% έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα.

Τα τελευταία βήματα ακολουθούν τη μείωση των επιτοκίων που προσφέρονται σε κανονικές καταθέσεις σε λίρες, γεγονός που θα μπορούσε να ωθήσει τους αποταμιευτές να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει το 70% τους επόμενους μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v