Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To ΔΝΤ αυξάνει την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη

Ταχύτερη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού βλέπει το Ταμείο που θεωρεί εφικτή την «ομαλή προσγείωση». Στο 3,1% η πρόβλεψη για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2024. Περιορισμένος ο αντίκτυπος από την κρίση στη Μέση Ανατολή.

To ΔΝΤ αυξάνει την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αύξησε την πρόβλεψη του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, αναβαθμίζοντας τις προοπτικές τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Κίνα, καθώς αναμένει ταχύτερη από την αναμενόμενη μείωση του πληθωρισμού.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Πιέρ-Ολιβιέ Γκουρίνχας, δήλωσε ότι μια «ομαλή προσγείωση» είναι εφικτή αλλά υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη και το εμπόριο παραμένουν κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο. 

«Διαπιστώνουμε ότι η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να επιδεικνύει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και είμαστε πλέον στην τελική κάθοδο προς μια "ομαλή προσγείωση" με τον πληθωρισμό να υποχωρεί σταθερά και την ανάπτυξη να αντέχει» σημείωσε ο Γκουρίνχας. 

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι μπορούν να υπάρξουν αναταράξεις στη συνέχεια. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, το ΔΝΤ αναφέρει στην έκθεση για την παγκόσμια οικονομία ότι η βελτίωση των προοπτικών βρίσκει στήριγμα στις ισχυρότερες ιδιωτικές και δημόσιες δαπάνες, καθώς και στην αυξημένη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό, την αποκατάσταση των εφοδιαστικών αλυσίδων και την πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων και της ενέργειας. 

Το Ταμείο προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,1% το 2024, πάνω κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την πρόβλεψη του Οκτωβρίου. Για το 2025 διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,2%. Ο μέσος όρος της ανάπτυξης την εικοσαετία 2000-2019 ήταν 3,8%. 

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, το ΔΝΤ διατηρεί την πρόβλεψη του 5,8% για το 2024 αλλά μείωσε την εκτίμηση για το 2025 στο 4,4%. 

Οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο κ. Γκουρίνχας ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι το ΔΝΤ παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, προσθέτοντας ότι ο συνολικός οικονομικός αντίκτυπος παραμένει προς το παρόν περιορισμένος. 

«Δεν φαίνεται να αποτελεί προς το παρόν κάποια πηγή αναζωπύρωσης ενός πληθωρισμού από την πλευρά της προσφοράς» υπογράμμισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v