Aργεντινή: Αντισυνταγματική η εργασιακή μεταρρύθμιση Μιλέι

Τι προβλέπει η σαρωτική δέσμη μέτρων, γιατί είπαν «όχι» οι δικαστές, ποια τα πιθανά επόμενα βήματα του προέδρου. Οξύνεται η κοινωνική αντιπαράθεση στη χώρα.

Aργεντινή: Αντισυνταγματική η εργασιακή μεταρρύθμιση Μιλέι

Δικαστήριο της Αργεντινής έκρινε αντισυνταγματική την εργασιακή μεταρρύθμιση που επιδιώκει να εφαρμόσει μέσω διατάγματος ο πρόεδρος Χαβιέ Μιλέι, στο τελευταίο πλήγμα απέναντι στα σχέδιά του για αναμόρφωση της οικονομίας της χώρας.

Τα ομόλογα της Αργεντινής σε δολάριο που λήγουν το 2030 σημείωσαν πτώση 0,4 σεντς, σε περίπου 41 σεντς για το δολάριο, παρατείνοντας την πτώση μετά τη δημοσίευση της απόφασης.

Το δικαστήριο είχε ήδη αναστείλει την εργασιακή μεταρρύθμιση που ανακοίνωσε ο Μιλέι στις 3 Ιανουαρίου, μετά από προσφυγή του ισχυρού εργατικού συνδικάτου CGT. Οι επικεφαλής των συνδικάτων πραγματοποίησαν πανεθνική απεργία κατά των μεταρρυθμίσεων του Μιλέι την περασμένη Τετάρτη.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει προωθήσει τη μεταρρύθμιση μέσω Κογκρέσου, σε αντίθεση με την προσπάθεια να την εφαρμόσει με κατεπείγον εκτελεστικό διάταγμα, εξηγούν οι δικαστές στην απόφασή τους.

Η μόνη διέξοδος για τον Μιλέι είναι, επομένως, να προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο ή να προωθήσει τη μεταρρύθμιση μέσω Κογκρέσου. Η Κάτω Βουλή της Αργεντινής θα συνεδριάσει αύριο Τετάρτη σχετικά με την εν λόγω δέσμη μέτρων, μεταδίδει το Bloomberg.

Τα εργασιακά μέτρα του ακραία φιλελεύθερου νέου προέδρου επικεντρώνονται στην απλούστευση των υποχρεώσεων αποζημίωσης από πλευράς εργοδοτών και στη θέσπιση «δοκιμαστικής περιόδου» προτού μια εταιρεία προσλάβει έναν εργαζόμενο με σύμβαση πλήρους απασχόλησης, μεταξύ άλλων μεταρρυθμίσεων. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v