Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανία: Ο στρατηγός Σίρσκι αρνήθηκε να αντικαταστήσει τον Ζαλούζνι

Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ο Σίρσκι και ο επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών Κιρίλο Μπουντάνοφ θα μπορούσαν να είναι δύο πιθανοί διάδοχοι του Ζαλούζνι.

Ουκρανία: Ο στρατηγός Σίρσκι αρνήθηκε να αντικαταστήσει τον Ζαλούζνι
Βαλέρι Ζαλούζνι, ανώτατος διοικητής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων

Ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας Ολεξάντρ Σίρσκι δέχθηκε πρόταση να αντικαταστήσει τον προϊστάμενό του Βαλέρι Ζαλούζνι ως ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων, αλλά αρνήθηκε, δήλωσε σήμερα στο Reuters πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αυτή την εβδομάδα πως ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τον στρατηγό Ζαλούζνι, επικεφαλής του ουκρανικού στρατού, να κάνει στην άκρη, αλλά εκείνος αρνήθηκε.

Η αποχώρησή του από την ηγεσία του στρατού θα σήμαινε μια ριζική αναδιοργάνωση του ουκρανικού στρατού που αποτρέπει πολλές ρωσικές επιθέσεις στα ανατολικά καθώς αυξάνεται η αβεβαιότητα για το μέλλον της κρίσιμης υποστήριξης που παρέχουν στην Ουκρανία οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πηγή, που ζήτησε ανωνυμία ώστε να συζητήσει ευαίσθητα ζητήματα, δεν ήταν σε θέση να πει ακριβώς πώς και πότε προτάθηκε η θέση στον Σίρσκι.

Το γενικό επιτελείο στρατού και η προεδρία της Ουκρανίας δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια.

Ο Ζαλούζνι θεωρείται ήρωας από πολλούς στην Ουκρανία αφού οι στρατιώτες του υπερασπίστηκαν με επιτυχία το Κίεβο απέναντι στις δυνάμεις της Μόσχας κατά την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας πριν από σχεδόν δύο χρόνια.

Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ο Σίρσκι και ο επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών Κιρίλο Μπουντάνοφ θα μπορούσαν να είναι δύο πιθανοί διάδοχοι του Ζαλούζνι.

Υπό τη διοίκηση του Ζαλούζνι, η Ουκρανία κατάφερε να αποκρούσει την αρχική επίθεση της Μόσχας διαψεύδοντας όλες τις πιθανότητες που ήταν εναντίον της και στη συνέχεια ανέκτησε μεγάλα τμήματα κατεχόμενου εδάφους αργότερα το 2022.

Η άμυνα του Κιέβου και μια αστραπιαία προώθηση στη βορειοανατολική περιοχή Χάρκοβο ήταν υπό την επίβλεψη του Σίρσκι.

Όμως η πολυαναμενόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας το 2023 δεν κατάφερε να προωθηθεί σημαντικά στις οχυρωμένες ρωσικές θέσεις στον κατεχόμενο νότο και την ανατολή.

Δεν είναι σαφές προς το παρόν πώς θα έβλεπαν οι σύμμαχοι του Κιέβου στη Δύση κινήσεις για αντικατάσταση του Ζαλούζνι, που παραμένει πολύ δημοφιλής στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v