Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δραματικό μήνυμα Ουκρανίας: Τριπλάσιο αριθμό οβίδων έχουν οι Ρώσοι

Εκκληση του υπουργού Άμυνας στους ομολόγους του στην ΕΕ για ενισχύσεις. Οι Βρυξέλλες όμως αδυνατούν να παράσχουν τις ποσότητες βλημάτων πυροβολικού που είχαν υποσχεθεί.

Δραματικό μήνυμα Ουκρανίας: Τριπλάσιο αριθμό οβίδων έχουν οι Ρώσοι

Η Ουκρανία προειδοποιεί τους συμμάχους της ότι αντιμετωπίζει «κρίσιμη» έλλειψη σε βλήματα πυροβολικού, καθώς η Ρωσία αναπτύσσει τρεις φορές περισσότερη δύναμη πυρός στην πρώτη γραμμή κάθε μέρα.

Ο υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ, σε επιστολή του προς τους ομολόγους του στην ΕΕ, περιέγραψε το τεράστιο αριθμητικό μειονέκτημα που αντιμετωπίζουν τα στρατεύματά του απέναντι στις νέες ρωσικές επιθέσεις. Όπως υποστήριξε, η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να εκτοξεύει πάνω από 2.000 οβίδες την ημέρα στην πρώτη γραμμή, η οποία εκτείνεται σε μήκος 1.500 χιλιομέτρων, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Bloomberg. Πρόκειται για ικανότητα που βρίσκεται μόλις στο ένα τρίτο των πυρομαχικών που χρησιμοποιεί η Ρωσία.

Οι ελλείψεις όπλων της Ουκρανίας αυξάνονται μέρα με τη μέρα, πρόσθεσε ο Ουμέροφ, και προέτρεψε τους συμμάχους του στην ΕΕ να κάνουν περισσότερα για να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους να προμηθεύσουν ένα εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού. Η Ουκρανία, τόνισε, πρέπει τουλάχιστον να ανταποκρίνεται στη δύναμη πυρός που έχει αναπτύξει ο εχθρός.

«Η πλευρά με τα περισσότερα πυρομαχικά συνήθως κερδίζει», αναφέρει ο Ουμέροφ, σύμφωνα με το έγγραφο.

Η ΕΕ παραδέχτηκε ότι θα προμηθεύσει μόνο τα μισά από τα βλήματα που είχε υποσχεθεί μέχρι τον Μάρτιο, παραδίδοντας 600.000 περισσότερα μέχρι το τέλος του έτους.

Η Ουκρανία χρειάζεται 200.000 οβίδες των 155 χιλιοστών κάθε μήνα, αναφέρει το έγγραφο. Η Μόσχα μπορεί να διαθέσει σχεδόν διπλάσιες ποσότητες, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εσθονίας, καθώς περίπου ένα εκατομμύριο οβίδες προέρχονται από τη Βόρεια Κορέα.

Στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας σήμερα Τετάρτη, η ΕΕ εκτίμησε ότι θα μπορεί να παράγει 1 εκατομμύριο φυσίγγια ετησίως, προσδοκώντας να διπλασιάσει την παραγωγική ικανότητά της σε 2 εκατομμύρια το 2025. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v