Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάουελ: Μειώσεις επιτοκίων το 2024 αν δεν υπάρξουν απρόοπτα

Τα επιτόκια έπιασαν πιθανότατα «ταβάνι», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed. Αξιοσημείωτη η μείωση του πληθωρισμού αλλά η κεντρική τράπεζα χρειάζεται περισσότερα πειστήρια ότι κινείται προς τον στόχο του 2%, τόνισε.

Πάουελ: Μειώσεις επιτοκίων το 2024 αν δεν υπάρξουν απρόοπτα

Η οικονομία έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σημειώνοντας ότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει και προειδοποιώντας παράλληλα ότι ο δρόμος που απομένει παραμένει αβέβαιος. 

Στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας, ο Πάουελ επανέλαβε ότι οι αξιωματούχοι είναι δεσμευμένοι στην επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%. 

Όπως ανέφερε, τα τελευταία δύο χρόνια η νομισματική πολιτική έχει γίνει πολύ πιο σφιχτή με τα επιτόκια να βρίσκονται σε επίπεδο που είναι αρκετά πέρα από αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί περιοριστικό.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα ρίσκα για την επίτευξη των στόχων της πλήρους απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών αρχίζουν να είναι πιο ισορροπημένα. 

Σημείωσε επίσης ότι η ζήτηση εργασίας συνεχίζει να υπερβαίνει την προσφορά και ότι η αγορά εργασίας παραμένει «σφιχτή» και η απασχόληση ισχυρή. 

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ανέφερε ότι έχει καταγράψει αξιοσημείωτη πτώση αλλά παραμένει πάνω από τον στόχο. Οι μετρήσεις που έδειξαν πτώση του πληθωρισμού κατά το δεύτερο εξάμηνο είναι καλοδεχούμενες αλλά θα χρειαστούμε περισσότερα πειστήρια για να είμαστε βέβαιοι ότι επιστρέφει προς τον στόχο, πρόσθεσε. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Πάουελ εκτίμησε ότι πιθανότατα τα επιτόκια έφτασαν στο ανώτατο επίπεδο και ότι πιθανότατα θα είναι κατάλληλο να ξεκινήσει η Fed τις μειώσεις επιτοκίων κάποια στιγμή το 2024. Αν η οικονομία εξελιχθεί όπως αναμένεται τότε θε μειώσουμε τα επιτόκια τη φετινή χρονιά, υπογράμμισε. 

Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν υπήρξε πρόταση για μείωση επιτοκίων στη σημερινή συνεδρίαση. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v