Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανία: Βυθίσαμε ρωσικό πολεμικό στη Μαύρη Θάλασσα

Το Ιβάνοβετς χτυπήθηκε στο κύτος και βυθίστηκε, σε ειδική επιχείρηση ανοιχτά της ρωσοκρατούμενης Κριμαίας, υποστηρίζει το Κίεβο. Σιγή από τη Μόσχα για το ζήτημα.

Ουκρανία: Βυθίσαμε ρωσικό πολεμικό στη Μαύρη Θάλασσα

Οι ουκρανικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι κατέστρεψαν ένα ρωσικό πλοίο κατευθυνόμενων βλημάτων από τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας, σε ειδική επιχείρηση στα ανοιχτά της ρωσοκρατούμενης Κριμαίας.

Το μικρό πολεμικό σκάφος Ιβάνοβετς δέχτηκε «απευθείας χτυπήματα στο κύτος» κατά τη διάρκεια της νύχτας και εν συνεχεία βυθίστηκε, ανέφεραν οι στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, δημοσιεύοντας βίντεο που φέρεται να αποτυπώνει τη στιγμή του πλήγματος και τη μεγάλη έκρηξη που ακολούθησε.

 

 

Δεν έχει υπάρξει καμία πληροφορία για το περιστατικό από τις ρωσικές αρχές, μεταδίδει το BBC.

Ωστόσο, ο Ρώσος στρατιωτικός μπλόγκερ «Voenkor Kotenok» έγραψε στο Telegram ότι το σκάφος βυθίστηκε αφού χτυπήθηκε τρεις φορές από drones του Nαυτικού.

Xαρακτηριστικά που διακρίνονται στο ουκρανικό βίντεο ταιριάζουν με αυτά των Ταραντούλ, ή Project 12411, κατηγορίας σκαφών κατευθυνόμενων βλημάτων που διαθέτει το Ναυτικό της Ρωσίας και άλλων χωρών. Στην εν λόγω κατηγορία ανήκει το Ιβάνοβετς.

Η Υπηρεσία Πληροφοριών της Ουκρανίας ανέφερε ότι το σκάφος καταστράφηκε από στρατιώτες της ειδικής μονάδας «Group 13» στη λίμνη Ντονουσλάβ, θαλάσσιο κόλπο στη δυτική πλευρά της χερσονήσου της Κριμαίας, όπου στεγάζεται ναυτική βάση.

«Ως αποτέλεσμα σειράς απευθείας χτυπημάτων στο κύτος, το ρωσικό πλοίο υπέστη ζημιά που δεν του επιτρέπει να κινηθεί περαιτέρω -το Ιβάνοβετς πήρε κλίση και βυθίστηκε», ανέφερε στο Telegram.

Ρωσική επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην περιοχή ήταν ανεπιτυχής, πρόσθεσε, αναφέροντας ότι το πλοίο είχε αξία 60-70 εκατ. δολαρίων.

Η Ουκρανία έχει καταγράψει σειρά επιτυχιών στον πόλεμο μέσα και γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα, πλήττοντας ή καταστρέφοντας ρωσικά πολεμικά πλοία, παρόλο που δεν έχει δικό της στόλο. Τον Δεκέμβριο, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε το μεγάλο αποβατικό πλοίο Νοβοτσερκάσκ στη Θεοδοσία της Κριμαίας. Η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι το πλοίο είχε υποστεί ζημιές.

Τον Απρίλιο του 2022, μόλις δύο μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Μοσκβά -η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας- υπέστη ζημιές και τελικά βυθίστηκε, προφανώς από ουκρανικούς πυραύλους.

Μετά από πυραυλική επίθεση στο αρχηγείο του στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη τον περασμένο Σεπτέμβριο, δορυφορικές εικόνες έδειξαν ότι το ρωσικό Ναυτικό είχε μετακινήσει μεγάλο μέρος του στόλου της Μαύρης Θάλασσας μακριά από την Κριμαία, στο ρωσικό λιμάνι Νοβοροσίσκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v