Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμυντικό πακέτο $4 δισ. πουλούν οι ΗΠΑ στην Ινδία

Drones επίθεσης, πύραυλοι αέρος-εδάφους και βόμβες λέιζερ θα αναβαθμίσουν τις ινδικές στρατιωτικές ικανότητες. Αμερικανικός στόχος να αποκοπούν οι μακροχρόνιοι εξοπλιστικοί δεσμοί του Νέου Δελχί με τη Μόσχα.

Αμυντικό πακέτο $4 δισ. πουλούν οι ΗΠΑ στην Ινδία

Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση μη επανδρωμένων αεροσκαφών επίθεσης, πυραύλων αέρος-εδάφους Hellfire και βομβών που καθοδηγούνται με λέιζερ στην Ινδία, συνολικής αξίας σχεδόν 4 δισ. δολαρίων, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να αποκόψει τους μακροχρόνιους αμυντικούς δεσμούς της χώρας με τη Ρωσία, μεταδίδει το Bloomberg.

Η συμφωνία θα βοηθήσει την Ινδία να ανταποκριθεί στις «τρέχουσες και μελλοντικές απειλές, επιτρέποντας μη επανδρωμένες περιπολίες επιτήρησης και αναγνώρισης σε θαλάσσιες επιχειρησιακές οδούς», ανέφερε η αμερικανική Υπηρεσία για την Άμυνα και Ασφάλεια.

Η κυβέρνηση του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι (φωτ.) έχει εμβαθύνει τους αμυντικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, προχωρώντας σε 10ετή στρατιωτικό εκσυγχρονισμό, ύψους 250 δισ. δολαρίων. Η νέα συμφωνία ισοδυναμεί επίσης με στρατηγική νίκη για τις ΗΠΑ, οι οποίες προσπαθούν να απογαλακτίσουν την Ινδία από την παραδοσιακή σχέση της με τη Ρωσία στον τομέα των εξοπλισμών.

Η συμφωνία, η οποία θα υλοποιηθεί εντός τριετίας, θα ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ινδίας, καθώς τα drones που διαθέτει τώρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για επιτήρηση και αναγνώριση. Το προτεινόμενο πακέτο πωλήσεων περιλαμβάνει επίσης πυρομαχικά και εξοπλισμό πλοήγησης και επικοινωνιών.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η οποία έχει μέγιστη αξία 3,99 δισ. δολαρίων, οι ΗΠΑ θα πουλήσουν έως και 31 drones MQ-9B Sky Guardian, έως και 170 πυραύλους AGM-114R Hellfire και 310 βόμβες λέιζερ μικρής διαμέτρου GBU-39B/B, μεταξύ άλλων.

Η General Atomics Aeronautical Systems, η οποία κατασκευάζει το MQ-9B, θα είναι ο κύριος ανάδοχος. Η Lockheed Martin παράγει το Hellfire, ενώ η Boeing κατασκευάζει τη βόμβα λέιζερ μικρής διαμέτρου GBU-39B/B.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v