Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ζημιές των τραπεζών αναζωπυρώνουν τους φόβους για τα εμπορικά ακίνητα των ΗΠΑ

Η μετοχή της New York Community Bancorp βούτηξε 38% μετά την αποκάλυψη ζημιών από στεγαστικά δάνεια. «Χτύπημα» από το real estate και στην ιαπωνική τράπεζα Aozora και τη Deutsche Bank.

Οι ζημιές των τραπεζών αναζωπυρώνουν τους φόβους για τα εμπορικά ακίνητα των ΗΠΑ

Οι ζημίες που συσσωρεύουν τράπεζες στις ΗΠΑ, την Ασία και την Ευρώπη από δάνεια για εμπορικά ακίνητα έχουν επαναφέρει τις ανησυχίες για την αγορά εμπορικών ακινήτων των ΗΠΑ, έναν τομέα που υφίσταται πιέσεις από τα χαμηλότερα επίπεδα πληρότητας και τα υψηλότερα επιτόκια.

Η περιφερειακή αμερικανική τράπεζα New York Community Bancorp αποκάλυψε την Τετάρτη ότι είχε υποστεί μεγάλες ζημίες από δάνεια που συνδέονται με εμπορικά ακίνητα, ενώ η ιαπωνική Aozora Bank και η Deutsche Bank προειδοποίησαν την Πέμπτη για τους κινδύνους από την έκθεσή τους σε ακίνητα στις ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι πιέσεις που δέχονται οι τράπεζες υπογραμμίζουν το διττό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αγορά εμπορικών ακινήτων των ΗΠΑ, ήτοι ότι μετά την πανδημία εργάζονται λιγότεροι υπάλληλοι σε γραφεία και ότι παράλληλα το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί. 

«Αναμένουμε ότι οι πιέσεις θα αυξηθούν φέτος καθώς τελειώνουν οι επιμηκύνσεις δανείων», δήλωσε ο Κίραν Ραϊχούρα, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης για το real estate στην Capital Economics. «Πολλοί δανειολήπτες θα αναγκαστούν είτε να εισφέρουν νέα κεφάλαια, είτε να επιστρέψουν περιουσιακά στοιχεία στους δανειστές ή να πουλήσουν σε μια αδύναμη αγορά» πρόσθεσε.

Η New York Community Bancorp, της οποίας η τιμή της μετοχής εκτοξεύτηκε στα ύψη πέρυσι αφού εξαγόρασε τη χρεοκοπημένη Signature Bank στο αποκορύφωμα της κρίσης των περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι κατέγραψε ζημιές 185 εκατ. δολαρίων από μόλις δύο δάνεια ακινήτων και έβαλε στην άκρη περισσότερα από 500 εκατ. δολάρια για να καλύψει πιθανές ζημίες.

Οι αποκαλύψεις σόκαραν τους επενδυτές, με αποτέλεσμα η μετοχή της τράπεζας να βουτήξει 38%, διαγράφοντας τα κέρδη που αποκόμισε από την εξαγορά της Signature. Η πίεση συνεχίστηκε την Πέμπτη, με τη μετοχή να υποχωρεί περαιτέρω 6%, διολισθαίνοντας σε χαμηλό 23 ετών. 

Τα αποτλέσματα της New York Community Bancorp επιβάρυναν και άλλες μετοχές περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών, έναν τομέα που δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και άλλων μεσαίου μεγέθους τραπεζών. 

Τραπεζικοί αναλυτές υποστήριξαν ότι τα αρνητικά αποτελέσματα της New York Community Bancorp οφείλονταν σε παράγοντες που αφορούν αποκλειστικά τη συγκεκριμένη τράπεζα - ειδικά τη μετάβασή της σε υψηλότερη κατηγορία τραπεζικής εποπτείας μετά την εξαγορά της Signature - αλλά προειδοποίησαν ότι εξακολουθεί να αναδεικνύει τις ανησυχίες σχετικά με την κατάταση του τομέα του εμπορικού real estate. 

Αναλυτές της Bank of America έγραψαν σε σημείωμα ότι οι ζημίες που συνδέονται με την έκθεση σε γραφεία εμπορικών ακινήτων «είναι μια υπενθύμιση της συνεχιζόμενης ομαλοποίησης της πιστοληπτικής ικανότητας που είναι πιθανό να δούμε σε ολόκληρο τον κλάδο».

Οι αναταράξεις έγιναν αισθητές στο Τόκιο, όπου η μετοχή της τράπεζας Aozora κατέρρευσε την Πέμπτη, αφού προέβλεψε ετήσια ζημία από στεγαστικά δάνεια στο εξωτερικό και προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν έως και δύο χρόνια για να σταθεροποιηθεί η αγορά γραφείων των ΗΠΑ.

Η Deutsche Bank, εν τω μεταξύ, αύξησε επίσης τις προβλέψεις για ζημίες από δάνεια που συνδέονται με εμπορικά ακίνητα στις ΗΠΑ στα 123 εκατ. ευρώ, από μόλις 26 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v