Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζαλούζνι: Τρεις κινήσεις για να πάρουμε το πάνω χέρι στον πόλεμο

Η Ουκρανία πρέπει να προσαρμοστεί στη μείωση της στρατιωτικής βοήθειας από τους συμμάχους και να δώσει έμφαση στην τεχνολογία, τονίζει ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού.

Ζαλούζνι: Τρεις κινήσεις για να πάρουμε το πάνω χέρι στον πόλεμο
Βαλέρι Ζαλούζνι, ανώτατος διοικητής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων

Τη στρατηγική που πιστεύει ότι θα οδηγήσει στη νίκη έναντι της Ρωσίας παρουσιάζει σε άρθρο του στο CNN ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, Βαλερί Ζαλούζνι, τον οποίο σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ετοιμάζεται να απομακρύνει από τη θέση του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι. 

Όπως γράφει ο Ζαλούζνι, ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες του πολέμου έναντι της Ρωσίας είναι η εξέλιξη μη επανδρωμένων οπλικών συστημάτων.

«Πολλαπλασιάζονται με εκπληκτική ταχύτητα και το εύρος των εφαρμογών τους διευρύνεται ολοένα και περισσότερο. Eίναι αυτά τα μη επανδρωμένα συστήματα – όπως τα drones – μαζί με άλλους τύπους προηγμένων όπλων, που προσφέρουν στην Ουκρανία τον καλύτερο τρόπο για να αποφύγει να παρασυρθεί σε έναν πόλεμο θέσεων, όπου δεν έχουμε το πλεονέκτημα» σημειώνει.

Όμως, τονίζει ο Ουκρανός στρατηγός, ενώ η γνώση τέτοιων τεχνολογιών είναι καθοριστικής σημασίας, δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει την τρέχουσα στρατηγική. Όπως υπογραμμίζει, η Ουκρανία πρέπει να αντιμετωπίσει και τη μείωση της στρατιωτικής υποστήριξης από βασικούς συμμάχους, που αντιμετωπίζουν τις δικές τους πολιτικές εντάσεις.

Επιπλέον, υποστηρίζει ο Ζαλούζνι, η αδυναμία του καθεστώτος διεθνών κυρώσεων επιτρέπει στη Ρωσία να εκμεταλλευτεί τη στρατιωτική της βιομηχανία για να επιδιώξει έναν πόλεμο φθοράς εναντίον της Ουκρανίας. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε το σημαντικό πλεονέκτημα που απολαμβάνει ο εχθρός στην κινητοποίηση ανθρώπινου δυναμικού και πώς αυτό συγκρίνεται με την αδυναμία των κρατικών θεσμών στην Ουκρανία να βελτιώσουν τα επίπεδα ανθρώπινου δυναμικού των ενόπλων δυνάμεών μας χωρίς τη χρήση αντιλαϊκών μέτρων» υπογραμμίζει. 

Τέλος, τονίζει, η Ουκρανία εξακολουθεί να είναι δέσμια των ατελειών του ρυθμιστικού της πλαισίου, καθώς και του μονοπωλιακού χαρακτήρα της αμυντικής βιομηχανίας, που καθυστερούν την παραγωγή όπλων και αυξάνουν ακόμα περισσότερο την εξάρτηση της Ουκρανίας από τους συμμάχους της για την εξασφάλιση προμηθειών. 

Σύμφωνα με τον Ζαλούζνι η πρώτη προτεραιότητα για την απόκτηση πλεονεκτήματος έναντι του εχθρού είναι η δημιουργία ενός οπλοστασίου από σχετικά φθηνά, σύγχρονα και αποτελεσματικά μη επανδρωμένα οχήματα και άλλα τεχνολογικά μέσα.

Όπως υποστηρίζει ο Ζαλούζνι η Ουκρανία πρέπει να δημιουργήσει έναν εντελώς νέο κρατικό σύστημα για τον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων. 

Η δημιουργία ενός τέτοιου συστήματος θα χρειαζόταν σύμφωνα με τον ίδιο πέντε μήνες

Εν κατακλείδι, ο Ζαλούζνι υποστηρίζει ότι η Ουκρανία πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της σε τρεις τομείς. 

Πρώτον, στη δημιουργία ενός συστήματος για τον εξοπλισμό του στρατού με όπλα προηγμένης τεχνολογίας. 

Δεύτερον, στην εισαγωγή μιας νέας φιλοσοφίας εκπαίδευσης και μάχης η οποία θα λαμβάνει υπόψη τους περιορισμούς στους διαθέσιμους πόρους και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν. 

Τρίτον, στην απόκτηση νέων πολεμικών δυνατοτήτων. 

«Διαθέτουμε ήδη δυνατότητες εξάλειψης του εχθρού και διασφάλισης της ύπαρξης του κράτους. Στόχος μας πρέπει να είναι να εκμεταλλευτούμε τη στιγμή – να μεγιστοποιήσουμε τη συσσώρευση των πιο πρόσφατων πολεμικών δυνατοτήτων, που θα μας επιτρέψουν να δεσμεύσουμε λιγότερους πόρους για να προκαλέσουμε τη μέγιστη ζημιά στον εχθρό, να τερματίσουμε την επιθετικότητα και να προστατέψουμε την Ουκρανία από αυτήν στο μέλλον» καταλήγει ο Ζαλούζνι.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v