Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BBG: Η IPO του Ελ. Βενιζέλος αποδεικνύει το comeback της Ελλάδας

Η μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά της χώρας από το 2000 θα βοηθήσει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ελλάδας να επεκταθεί, καθώς οι αφίξεις τουριστών χτυπούν νέα ρεκόρ, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

BBG: Η IPO του Ελ. Βενιζέλος αποδεικνύει το comeback της Ελλάδας

Αν χρειάζονταν περισσότερα στοιχεία για το comeback της Ελλάδας, η μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά της χώρας εδώ και πάνω από 20 χρόνια έδωσε ακριβώς αυτά, σημειώνει το Bloomberg.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών για την πώληση του 30% της κύριας τουριστικής πύλης της Ελλάδας, του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ήταν τόσο μεγάλο που η ζήτηση ξεπέρασε το μέγεθος της προσφοράς λίγες ώρες μετά το άνοιγμα του βιβλίου. Το ελληνικό δημόσιο συγκέντρωσε 784,7 εκατομμύρια ευρώ μέσω της πώλησης της συμμετοχής του στο αεροδρόμιο, με την IPO να τιμολογείται την Παρασκευή στα 8,2 ευρώ ανά μετοχή, το υψηλότερο σημείο του εύρους.

«Είναι μια συναλλαγή-ορόσημο για την Ελλάδα», δήλωσε ο Θανάσης Δρογώσης, επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής στην Pantelakis Securities. «Είναι ένα ποιοτικό asset που ενισχύει την εμβέλεια των ελληνικών κεφαλαιαγορών προσελκύοντας νέες κατηγορίες επενδυτών, και εξυπηρετεί τον ελληνικό τουρισμό, τη βαριά βιομηχανία της χώρας».

Η πιο σημαντική ΙΡΟ στην Ελλάδα από το 2000 θα βοηθήσει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας να επεκταθεί καθώς οι αφίξεις τουριστών σημειώνουν νέα ρεκόρ. Το αεροδρόμιο της Αθήνας, που συνδέει την Ελλάδα με 155 πόλεις παγκοσμίως, διακίνησε πάνω από 28 εκατομμύρια επιβάτες το 2023 - πρόκειται για αύξηση 24% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Περίπου 19 εκατομμύρια από αυτά προέρχονταν από το εξωτερικό, δείχνοντας τον κεντρικό του ρόλο στον κρίσιμο τουριστικό τομέα της Ελλάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v