Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημητριακά και κρέας βυθίζουν τις τιμές τροφίμων

Κατηφόρισαν οι τιμές για σιτάρι και καλαμπόκι τον Γενάρη. Εβδομο διαδοχικό μήνα έπεσε η τιμή του κρέατος. Βελτιωμένες οι καλλιέργειες, άφθονες οι προμήθειες. Στο πιο χαμηλό τριών ετών ο δείκτης τιμών του FAO.

Δημητριακά και κρέας βυθίζουν τις τιμές τροφίμων

Στο πιο χαμηλό τριών σχεδόν ετών υποχώρησε τον Ιανουάριο ο παγκόσμιος δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών, λόγω της πτώσης των τιμών δημητριακών και κρέατος.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ο οποίος παρακολουθεί τα προϊόντα διατροφής με το περισσότερο trading παγκοσμίως, ήταν κατά μέσο όρο στις 118,0 μονάδες τον Ιανουάριο, από 119,1 έναν μήνα πριν. Η μέτρηση του Ιανουαρίου ήταν η χαμηλότερη από τον Φεβρουάριο του 2021.

«Οι διεθνείς τιμές εξαγωγής σιταριού μειώθηκαν τον Ιανουάριο λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού μεταξύ των εξαγωγέων και της άφιξης των πρόσφατων συγκομιδών στις χώρες του νότιου ημισφαιρίου», ανέφερε ο FAO στη μηνιαία του ενημέρωση.

Ο FAO είπε επίσης ότι οι τιμές του καλαμποκιού είχαν μεγάλη πτώση, αντανακλώντας τις βελτιωμένες συνθήκες καλλιέργειας, την έναρξη της συγκομιδής στην Αργεντινή και τις μεγαλύτερες προμήθειες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο δείκτης τιμών του κρέατος υποχώρησε για έβδομο διαδοχικό μήνα, καθώς οι άφθονες προμήθειες από τις κορυφαίες εξαγωγικές χώρες μείωσαν τις διεθνείς τιμές των πουλερικών, των βοοειδών και του χοιρινού κρέατος, ανέφερε ο FAO.

Σε ξεχωριστή έκθεση, ο FAO ανέφερε ότι η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2023 είναι σε καλό δρόμο για να φτάσει στο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών των 2,836 δισεκατομμυρίων μετρικών τόνων -αύξηση 1,2% από το 2022.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v