Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Παραιτήθηκε η κεντρική τραπεζίτρια Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν

Η Ερκάν είχε κατηγορηθεί για σκάνδαλο οικογενειοκρατίας στην κεντρική τράπεζα. Ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Τουρκίας θα συνεχιστεί χωρίς διαταραχές.

Τουρκία: Παραιτήθηκε η κεντρική τραπεζίτρια Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν

Η Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν ζήτησε να απαλλαχθεί από τα καθήκοντά της ως διοικήτρια της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο X.

Η Ερκάν είχε δεχθεί έντονη κριτική μετά από δημοσιεύματα σε αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης που υποστήριζαν ότι η οικογένειά της εμπλέκεται στις υποθέσεις της τράπεζας. Yπάλληλος της κεντρικής τράπεζας υποστήριξε ότι απολύθηκε από τον πατέρα της Ερκάν. 

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε ότι είναι «προσωπική» απόφαση της Ερκάν να παραιτηθεί. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν «εμπιστεύεται απόλυτα και στηρίζει την οικονομική μας ομάδα και το πρόγραμμά μας», τόνισε ο Σιμσέκ, λέγοντας ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Τουρκίας θα συνεχιστεί χωρίς διαταραχές. 

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Σιμσέκ ανέφερε ότι ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας θα διοριστεί με δική του σύσταση. 

Η Ερκάν διορίστηκε τον Ιούνιο μετά από μακρά θητεία στις ΗΠΑ στην Goldman Sachs και την First Republic Bank. Υπό την ηγεσία της, η κεντρική τράπεζα αύξησε επιθετικά τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που τρέχει σχεδόν στο 65%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v