Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση μετά από δύο χρόνια στη Βόρεια Ιρλανδία

Ιστορική στιγμή στο Μπέλφαστ έπειτα από μακρά ακυβερνησία που έφερε το Brexit. Για πρώτη φορά πρωθυπουργός από το αποσχιστικό κόμμα Σιν Φέιν. Η μητέρα πατρίδα Ιρλανδία και η ένεση 3,3 δισ. στερλινών από Λονδίνο.

Κυβέρνηση μετά από δύο χρόνια στη Βόρεια Ιρλανδία

Ακριβώς πριν δύο χρόνια, στις 3 Φεβρουαρίου 2022, ο πρωθυπουργός της Β. Ιρλανδίας αποφασίζει να αποχωρήσει από την εξουσία ως ένδειξη διαμαρτυρίας στη συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ μετά το Brexit. Λίγους μήνες μετά, στις 5 Μαΐου 2022, οι εθνικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα έβγαλαν για πρώτη φορά νικητή το αποσχιστικό κόμμα Σιν Φέιν. Η απόκτηση περισσότερων εδρών στη βορειοϊρλανδική βουλή τάραξε το ενωτικό προτεσταντικό κόμμα DUP, το οποίο αρνούνταν να σχηματίσει κυβέρνηση κατηγορώντας το Brexit για την ήττα του.

Δύο χρόνια μετά, μια νέα συμφωνία του κόμματος με τη κεντρική βρετανική κυβέρνηση γυρνά τα βορειοϊρλανδικά κόμματα πίσω στα έδρανα. Υπενθυμίζεται ότι στη Β. Ιρλανδία είναι υποχρεωτικό το καθεστώς συγκυβέρνησης, δηλαδή κομμάτων που εκπροσωπούν και τους προτεστάντες και τους καθολικούς Βορειοϊρλανδούς, λόγω της πολυπλοκότητας στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου από τη δημιουργία του. Γι' αυτό και επί δύο χρόνια δεν μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση, χωρίς τη συναίνεση των κομμάτων και από τις δύο πλευρές.

Όπως και να 'χει, σήμερα δεν υπάρχει βρετανικό μέσο ενημέρωσης που να μην κάνει λόγο για μια στιγμή ορόσημο της Β. Ιρλανδίας. Η Μισέλ Ο’ Νιλ, αντιπρόεδρος του Σιν Φέιν, θα αναλάβει το ιστορικό βάρος καθώς θα οριστεί ως η πρώτη πρωθυπουργός από το καθολικό αποσχιστικό κόμμα.

Η 47χρονη πολιτικός δήλωσε μέσω της πλατφόρμας X ότι «είναι μια μέρα που αφορά το μέλλον», ενώ τόνισε «αποφασισμένη να φέρει θετική αλλαγή για όλους, να δουλέψουμε από κοινού ώστε να προοδεύσει η κοινωνία μας σε γενικότερο πνεύμα σεβασμού, συνεργασίας και ισότητας».

Να διευκρινιστεί, βέβαια, ότι σήμερα θα οριστεί και αναπληρωτής πρωθυπουργός από το κόμμα DUP, ο οποίος θα έχει ακριβώς το ίδιο αξίωμα και εξουσία με τον πρωθυπουργό. Δεν παύει βέβαια να χαρακτηρίζεται ιστορική στιγμή για τον ιρλανδικό εθνικισμό, δηλαδή για εκείνους που επιθυμούν την ένωση της Β. Ιρλανδίας με την Ιρλανδία και την πλήρη απομάκρυνση από τη Μεγάλη Βρετανία.

Το προφίλ της νέας πρωθυπουργού βρίσκεται στην κορυφή της αρθρογραφίας σήμερα, καθώς πρόκειται για γυναίκα που γεννήθηκε και μεγάλωσε εν μέσω των αιματηρών επιθέσεων στη χώρα. Η ίδια βρίσκεται στη πολιτική σκηνή και στο Σιν Φέιν από το 1998, ενώ αναφέρεται ότι ο πατέρας της ήταν πρώην μέλος του Ιρλανδικού Απελευθερωτικού Στρατού IRA.

Πακέτο ενίσχυσης 3,3 δισ. λιρών για τις δημόσιες υπηρεσίες

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Βουλής μετά από δύο ολόκληρα χρόνια ακυβερνησίας. Η πρώτη εργασία για τα μέλη της βουλής θα είναι να ψηφίσουν και να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο του σώματος, ενώ αργότερα θα γίνει η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις υπουργικές θέσεις.

Πάντως, ο λαός της χώρας στρέφει το βλέμμα του στα καθημερινά προβλήματα που τον απασχολούν, καθώς οι δημόσιες υπηρεσίες της χώρας μοιάζουν να έχουν καταρρεύσει.

Σειρά απεργιών από νοσοκόμους, δασκάλους, δημόσιους λειτουργούς και χιλιάδες άλλους εργαζομένους έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Σε μια προσπάθεια να υποστηριχθούν οι υπηρεσίες αυτές, αλλά και για να επανέλθει σχετικά σύντομα μια σταθερότητα στη χώρα, το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών θα διαθέσει αυτόματα ένα πακέτο ενίσχυσης 3,3 δισεκατομμυρίων λιρών.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v