Πού σκοντάφτει το σχέδιο για εκεχειρία στη Γάζα

Σε διαφωνίες εντός Χαμάς αποδίδουν αμερικανικές και ισραηλινές πηγές την κωλυσιεργία επί της πρότασης του Παρισιού. Τι ζητούν οι εντός και οι εκτός θύλακα, ενώ φλέγεται και η Ράφα. Οι κόκκινες γραμμές του Τελ Αβίβ.

Πού σκοντάφτει το σχέδιο για εκεχειρία στη Γάζα

Eσωτερικές διαιρέσεις μεταξύ των ηγετών της Χαμάς εμποδίζουν την παλαιστινιακή οργάνωση να υποστηρίξει την προτεινόμενη συμφωνία για απελευθέρωση ομήρων και παύση των μαχών στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η επικρατούσα δυναμική εντός της Χαμάς έχει ανατραπεί. Ο αρχηγός της οργάνωσης στη Γάζα Γιαχία Σινουάρ υποστηρίζει μια προσωρινή εκεχειρία, ενώ οι ηγέτες της εκτός Λωρίδας πιέζουν για περαιτέρω ισραηλινές παραχωρήσεις και μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Ανώνυμοι αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις δήλωσαν στη Wall Street Journal ότι ο Σινουάρ θέλει να σταματήσει ο πόλεμος για έξι εβδομάδες, ώστε τα στελέχη της Χαμάς να μπορούν να ανασυνταχθούν, αλλά και να εισέλθει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα. Ωστόσο, ο επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου Ισμαήλ Χανίγια πιέζει για μόνιμη κατάπαυση του πυρός με διεθνείς εγγυήσεις και σχέδιο για ανοικοδόμηση του θύλακα.

Αξιωματούχοι της Χαμάς έχουν ήδη ανακοινώσει ότι η οργάνωση μελετά την προτεινόμενη συμφωνία προσωρινής εκεχειρίας που περιλαμβάνει παρατεταμένες παύσεις στις μάχες και ανταλλαγές Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους, αποκλείοντας ωστόσο ορισμένα από τα βασικά στοιχεία της.

Ο Χανίγια είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ηγέτη της Ισλαμικής Τζιχάντ Ζιάντ Ναχάλεχ και, σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του, συμφώνησαν ότι οποιαδήποτε συμφωνία με το Ισραήλ για απελευθέρωση των ομήρων θα πρέπει να συνοδεύεται από πλήρη διακοπή των μαχών, απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, τερματισμό του αποκλεισμού, ανοικοδόμηση της Λωρίδας και απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων ασφαλείας.

Τέτοιες απαιτήσεις ωστόσο δεν θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές από το Ισραήλ, το οποίο έχει ορκιστεί να διαλύσει τη Χαμάς, γράφουν οι Times of Israel.

Τι προβλέπει η συμφωνία του Παρισιού

Αντιπροσωπεία ηγετών της Χαμάς ταξίδεψε στο Κάιρο την Πέμπτη για συνομιλίες με Αιγύπτιους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών, υποστράτηγου Aμπάς Καμέλ, σχετικά με την πιθανή συμφωνία, το περίγραμμα της οποίας καταρτίστηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα παρουσία Ισραηλινών και Αμερικανών αξιωματούχων, καθώς και διαπραγματευτών του Κατάρ και της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με αναφορές, το περίγραμμα προσφέρει τη δυνατότητα παύσης εχθροπραξιών για έξι εβδομάδες και απελευθέρωση των 136 ομήρων που βρίσκονται ακόμη στη Γάζα, εκ των οποίων δεν είναι όλοι ζωντανοί. Άλλες αναφορές, ωστόσο, έκαναν λόγο για απελευθέρωση μόνο 35 ομήρων —γυναικών, ηλικιωμένων και αρρώστων— κατά τη διάρκεια μιας αρχικής εκεχειρίας 35 ημερών.

Αιγύπτιος αξιωματούχος που γνωρίζει τις συζητήσεις περιέγραψε την πρόταση στο Associated Press, λέγοντας ότι περιλαμβάνει μια αρχική εκεχειρία έξι έως οκτώ εβδομάδων κατά την οποία η Χαμάς θα απελευθερώσει ηλικιωμένους ομήρους, γυναίκες και παιδιά σε αντάλλαγμα για εκατοντάδες Παλαιστινίους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο NBC News ότι δεν είναι σαφές πως υπάρχει μια νέα συμφωνία. «Δεν νομίζω ότι είναι πάνω από 50/50 οι πιθανότητες υλοποίησης», είπε.

Στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, που συνεδρίασε για να συζητήσει την πρόταση, εκφράστηκαν αντιρρήσεις για πολλά στοιχεία της προτεινόμενης συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένου του σταδιακού χαρακτήρα της.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πρόκειται να ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εξασφάλιση συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων και παύσης των μαχών. Θα είναι η πέμπτη περιοδεία του στην περιοχή από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Ο Μπλίνκεν θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία την Κυριακή, πριν επισκεφθεί την Αίγυπτο, το Κατάρ, το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ράφα: Στο μάτι του κυκλώνα η πόλη των εκτοπισμένων

Εν των μεταξύ, σφοδρά πλήγματα πραγματοποιεί σήμερα το Ισραήλ στην πόλη Ράφα, όπου έχουν καταφύγει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι οι οποίοι απειλούνται από τον πόλεμο στη Γάζα.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε το θάνατο τουλάχιστον πάνω 100 αμάχων το τελευταίο 24ωρο.

Στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, οι ισραηλινές επιχειρήσεις έχουν επικεντρωθεί στη γειτονική πόλη Χαν Γιουνίς, τη δεύτερη μεγαλύτερη του θύλακα, όπου κρύβεται, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η τοπική διοίκηση του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς.

Κάτω από βροχή, χιλιάδες κάτοικοι συνέχισαν να διαφεύγουν από τις μάχες και τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς με οχήματα, πεζή, με ποδήλατα ή πάνω σε κάρα που σέρνουν γάιδαροι, για να βρουν προστασία στη Ράφα, όπου συγκεντρώνονται πλέον περισσότεροι από 1,3 εκατομμύριο από τα περίπου 2,4 εκατομμύρια κατοίκους αυτού του εδάφους και απειλούνται μέσα στο χειμώνα από το λιμό και τις επιδημίες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v