Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχέδιο G7 για δάνεια στην Ουκρανία με εγγύηση... ρωσικό χρήμα

Τα 250 δισεκατομμύρια δολάρια της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας που παραμένουν «παγωμένα» βρίσκονται στο στόχαστρο της Δύσης. Ποια είναι τα τελευταία σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι.

Σχέδιο G7 για δάνεια στην Ουκρανία με εγγύηση... ρωσικό χρήμα

Το G-7 και η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητούν ένα σχέδιο να χρησιμοποιήσουν τα πάνω από 250 δισ. δολάρια παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας ως εγγύηση (collateral) για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας θα μπορούσαν να πουλήσουν χρέος για να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας, χρησιμοποιώντας τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία ως εγγύηση. Οι υποστηρικτές πιστεύουν ότι οποιαδήποτε διευθέτηση της σύγκρουσης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο θα θεωρούσε τη Ρωσία υπόχρεη να πληρώσει για τη ζημία που προκάλεσε στη γείτονά της. Εάν η Ρωσία αρνηθεί, θα μπορούσαν να εγερθούν αξιώσεις για τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία, είπαν οι πηγές.

Οι συζητήσεις διεξάγονται αυτή τη στιγμή σε τεχνικό επίπεδο, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη πολιτική απόφαση, ανέφεραν οι πηγές, οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. 

Το G-7 έχει δεσμευτεί να υποχρεώσει τη Ρωσία να πληρώσει για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και να διατηρήσει παγωμένα τα περιουσιακά στοιχεία που υπόκεινται σε κυρώσεις μέχρι να το κάνει. Αρκετές χώρες της G-7, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, έχουν μέχρι στιγμής αντισταθεί στην επιλογή της οριστικής κατάσχεσης των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων λόγω νομικών ανησυχιών και των πιθανών συνεπειών στη σταθερότητα του ευρώ.

Το σχέδιο θα μπορούσε να επιτρέψει τη δημιουργία ενός οχήματος ειδικού σκοπού που θα εκδίδει ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου που θα υποστηρίζονται από collateral, είπε μια πηγή. 

Η επιλογή να χρησιμοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία ως εγγύηση εν τω μεταξύ, η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τους Financial Times, θεωρείται ως εναλλακτική, καθώς η Ρωσία έχει δεσμευτεί να αμφισβητήσει νομικά κάθε προσπάθεια κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων.

Οποιαδήποτε κίνηση σε αυτή την κατεύθυνση θα προστεθεί στα σχέδια της ΕΕ να επιβάλει φόρο στα κέρδη που δημιουργούνται από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Αν και αργά, αυτό το σχέδιο προχωρά. Η συντριπτική πλειονότητα των περιουσιακών στοιχείων που υπόκεινται σε κυρώσεις κατέχεται από τον οίκο συμψηφισμού Euroclear με έδρα το Βέλγιο. Απέφεραν 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Αρκετές ρωσικές εταιρείες έχουν αμφισβητήσει τις κυρώσεις και ορισμένες νομικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, σχεδόν αποκλειστικά στα ρωσικά δικαστήρια.

Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στις μακροπρόθεσμες ανάγκες του Κιέβου και είναι ξεχωριστές από την προσπάθεια στήριξης της οικονομίας της Ουκρανίας στο άμεσο μέλλον. Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ ενέκρινε ένα πολυετές πακέτο βοήθειας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι συνομιλίες στις ΗΠΑ για βοήθεια 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων παραμένουν κολλημένες στο Κογκρέσο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v