Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σημάδια ανάκαμψης από την οικονομία ευρωζώνης 

Αυξημένες οι πληθωριστικές πιέσεις, ενισχύοντας την άποψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα-ρεκόρ.

Σημάδια ανάκαμψης από την οικονομία ευρωζώνης

Η οικονομία της ευρωζώνης παρουσίασε σημάδια ανάκαμψης στην αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με έρευνα που έδειξε ωστόσο αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις, ενισχύοντας την άποψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα-ρεκόρ.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο σύνθετος PMI της HCOB για το μπλοκ, που καταρτίστηκε από την S&P Global και θεωρείται καλός οδηγός της συνολικής οικονομικής υγείας, αυξήθηκε στο 47,9 τον Ιανουάριο από 47,6 του Δεκεμβρίου, σε ευθυγράμμιση με μια προκαταρκτική εκτίμηση.

Αυτή ήταν η καλύτερη ένδειξη από τον Ιούλιο, αλλά παρέμεινε κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Η έρευνα της Δευτέρας έδειξε επίσης ότι τόσο το κόστος εισροών όσο και το κόστος παραγωγής αυξήθηκαν περισσότερο τον περασμένο μήνα και ενώ ένας δείκτης που μετρά τη ζήτηση ενισχύθηκε, ήταν ακόμα σταθερά κάτω από το ουδέτερο σημείο. Ο δείκτης τιμών παραγωγής αυξήθηκε σε υψηλό οκτώ μηνών, στις 54,2 μονάδες από 53,8.

«Ο δισταγμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια αποκτά σαφήνεια όταν εξετάζεται η άνοδος των δεικτών τιμών PMI», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank.

«Με τις τιμές εισροών και εκροών στον τομέα των υπηρεσιών να αυξάνονται, η ΕΚΤ είναι διστακτική στο να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική».

Στα τέλη του περασμένου μήνα, η ΕΚΤ διατήρησε τα επιτόκια σε υψηλά ρεκόρ και επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v