Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυρώσεις λάιτ προς τη Μόσχα ετοιμάζει η ΕΕ

Η 13η δέσμη μέτρων των Βρυξελλών, ενόψει της διετούς επετείου από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναμένεται πιο ήπια από τις προηγούμενες. Στόχος είναι, εξάλλου, να διασφαλιστεί κατά πρώτον η εφαρμογή των προηγούμενων πακέτων.

Κυρώσεις λάιτ προς τη Μόσχα ετοιμάζει η ΕΕ

Μετριοπαθές πακέτο κυρώσεων ενόψει της διετούς επετείου της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το οποίο θα υπολείπεται των προηγούμενων μέτρων κατά της Μόσχας, ετοιμάζεται να εισαγάγει η ΕΕ.

Η δέσμη, που θα είναι η 13η από την εισβολή, θα περιλαμβάνει προτάσεις για εγγραφή δεκάδων ακόμη ατόμων και οντοτήτων στη μαύρη λίστα, καθώς και έναν μικρό αριθμό μέτρων με στόχο να μη φτάσουν στα χέρια της Μόσχας δυτικές τεχνολογίες, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας.

Οι πρεσβευτές της ΕΕ ενημερώθηκαν για τις λεπτομέρειες το Σαββατοκύριακο, προσθέτουν οι πηγές. Νέοι οικονομικοί περιορισμοί βρίσκονται επίσης στα σκαριά, αλλά δεν θα υιοθετηθούν μέχρι την επέτειο της 24ης Φεβρουαρίου. Τα μέτρα επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες από κοινού με τους συμμάχους της G7, ωστόσο θα αποτελέσουν ξεχωριστά πακέτα.

Η ΕΕ, εξάλλου, ελπίζει να οριστικοποιήσει και να υιοθετήσει σχέδιο για την παροχή νέας οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο, αφού την περασμένη εβδομάδα οι ηγέτες ήλθαν σε συμφωνία για ένα πολυετές πακέτο στήριξης, ύψους 50 δισ. ευρώ. Πρόκειται για κρίσιμη βοήθεια, την ώρα που το Κογκρέσο εξακολουθεί να μπλοκάρει αντίστοιχη οικονομική στήριξη από πλευράς ΗΠΑ, που φτάνει τα δεκάδες δισ. δολάρια.

Μια μικρή ομάδα κρατών-μελών πίεζε την ΕΕ να επεκτείνει τις κυρώσεις της σε περισσότερους τομείς, όπως η πυρηνική βιομηχανία, το LNG και τα μέταλλα, αλλά αρκετές πρωτεύουσες αντιστέκονται εδώ και καιρό.

Μεγάλο μέρος της πρόσφατης εστίασης της ΕΕ επικεντρώθηκε στην επιβολή των υφιστάμενων κυρώσεων, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να βρίσκει τρόπους εισαγωγής κρίσιμων τεχνολογιών που αξιοποιεί για την κατασκευή όπλων. Σε εξέλιξη, επίσης, βρίσκονται και σχέδια για έκτακτη εισφορά από τα κέρδη που παράγουν τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v