Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Πεκίνο υπόσχεται να σταθεροποιήσει την αγορά μετοχών

Η Επ. Κεφαλαιαγοράς θέλει να καταπολεμήσει το κακόβουλο «σορτάρισμα» μετά τη βουτιά του CSI300 σε χαμηλό 5ετίας. Νέοι περιορισμοί στο trading παραγώγων.

Το Πεκίνο υπόσχεται να σταθεροποιήσει την αγορά μετοχών

H Eπιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κίνας δεσμεύτηκε να βάλει τέλος στις έντονες διακυμάνσεις στην αγορά μετοχών, μετά τη βουτιά σε χαμηλό πέντε ετών. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κινεζική αρχή τόνισε ότι θα καταπολεμήσει το κακόβουλο «σορτάρισμα» και θα προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις από μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στο Bloomberg και το Reuters, η  Κίνα επέβαλε πιο αυστηρούς περιορισμούς στις συναλλαγές χρηματοοικονομικών προϊόντων για εγχώριους θεσμικούς επενδυτές, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το sell-off στις κινεζικές μετοχές.

Ειδικότερα, οι κινεζικές αρχές έχουν επιβάλει όρια στις συμφωνίες ανταλλαγής συνολικής απόδοσης, περιορίζοντας ένα «κανάλι» που μπορούν να χρησιμοποιήσουν επενδυτές με έδρα την Κίνα για να σορτάρουν μετοχές στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. 

Επιπλέον, oι αρχές απαγόρευσαν σε κάποια hegde funds να εκδώσουν νέες εντολές πώλησης. 

Μια συμφωνία ανταλλαγής συνολικής απόδοσης (TRS) είναι ένα παράγωγο συμβόλαιο όπου το ένα μέρος συμφωνεί να πληρώσει ή να λάβει τη συνολική απόδοση ενός υποκείμενου στοιχείου ενεργητικού, με αντάλλαγμα ένα σταθερό ή μεταβλητό επιτόκιο από το άλλο μέρος. 

Είναι ένα δημοφιλές εξωχρηματιστηριακό παράγωγο για τα κινεζικά funds, ειδικά τα hedge funds, που θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στις υπεράκτιες χρηματιστηριακές αγορές, παρακάμπτοντας τους περιορισμούς στις κεφαλαιακές ροές. 

Η χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας δέχεται ισχυρές πιέσεις, με τους δείκτες να έχουν υποχωρήσει σε πολυετή χαμηλά. 

Ο δείκτης CSI300 βούτηξε περίπου 5% την περασμένη εβδομάδα, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2019. 

Εν τω μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες Κινέζοι έγραψαν σχόλια σε κινεζικό λογαριασμό της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Πεκίνο για να εκφράσουν την οργή τους για το sell-off στις μετοχές. «Κυβέρνηση των ΗΠΑ, παρακαλώ βοηθήστε τους Κινέζους επενδυτές μετοχών», έγραψε χρήστης, σύμφωνα με το CNN. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v