Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόταση Πορτογαλίας για μόνιμο ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης

Τη μετατροπή του Ταμείου Ανάκαμψης σε μόνιμο επενδυτικό εργαλείο προτείνει ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Φερνάντο Μεντίνα.

Πρόταση Πορτογαλίας για μόνιμο ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης

H Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μετατρέψει το ταμείο που συγκρότησε για την ανάκαμψη από την κρίση της πανδημίας σε μόνιμο επενδυτικό εργαλείο για την αντιμετώπηση προκλήσεων στο μέτωπο της ανταγωνιστικότητας που μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο σε ευρωπαϊκή κλίμακα, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Φερνάντο Μεντίνα. 

Ωστόσο, ο κ. Μεντίνα υποστήριξε ότι μια συζήτηση για την παράταση του Ταμείου Ανάκμαψης μετά το 2026 θα έδινε τώρα στα κράτη μέλη την εσφαλμένη ιδέα ότι μπορεί να μην αποτελεί προτεραιότητα η χρησιμοποίηση των πόρων του ταμείου μέχρι τη διορία αυτή. 

«Αυτή είναι η χρονιά για να επιταχυνθούν οι επενδύσεις. Όσο περισσότερο προχωρήσουν οι χώρες στην εφαρμογή των σχεδίων ανακάμψης, τόσο πιο ισχυρά θα είναι τα επιχειρήματά τους όσον αφορά την παράταση της διορίας και την ανάγκη επιπρόσθετων πόρων» ανέφερε στο Reuters. 

Από το τέλος του 2024 ή τις αρχές του 2025, οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για παράταση του χρονοδιαγράμματος του ταμείου, πρόσθεσε ο Μεντίνα. 

Μετά την κατανομή των επενδύσεων, η Ε.Ε. θα έπρεπε να μετατρέψει το πρόγραμμα σε έναν μόνιμο μηχανισμό, τόνισε. 

Για να το επιτύχει αυτό, το μπλοκ πρέπει να ενισχύσει τα ταμεία του μέσω φόρων σε τεχνολογικούς κολοσσούς ή μέσω μεγαλύτερης φορολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνρθακα, υποστήριξε. «Το ζήτημα πρέπει να τεθεί στο τραπέζι, ξεκάθαρα» υπογράμμισε, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι το ζήτημα είναι «πολύ ευαίσθητο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v