Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Επιδοτήσεις 16 δισ. για μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο

Διαγωνισμός για τη δημιουργία τεσσάρων εργοστασίων ισχύως έως 10 GW που μετά το φυσικό αέριο θα μπορούν να καίνε υδρογόνο. Κινήσεις ενεργειακής μετάβασης.

Γερμανία: Επιδοτήσεις 16 δισ. για μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο

Η κυβέρνηση της Γερμανίας συμφώνησε να προχωρήσει στην επιδότηση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο που θα μπορούν να γυρίσουν σε υδρογόνο, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας. Θα διαθέσει 16 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επιδοτήσεις ως μέρος της προσπάθειας να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες και να καλύψει τη μετάβαση σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Η διαγωνιστική διαδικασία για τις τέσσερις μονάδες φυσικού αερίου συνολικής ισχύος έως 10 γιγαβάτ (GW) θα πραγματοποιηθεί σύντομα, ανέφερε το υπουργείο, χωρίς να διευκρινίσει πότε.

Η κρατική υποστήριξη για την κατασκευή και τη λειτουργία των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα μπορούν να γυρίσουν σε υδρογόνο θα ανέλθει στα 16 δισ. ευρώ  ποσό που περιλαμβάνει κεφάλαια και και λειτουργικές επιδοτήσεις, ανέφεραν δύο πηγές του κυβερνητικού συνασπισμού στο Reuters.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι τα σχέδια μετάβασης στο υδρογόνο θα πρέπει να εκπονηθούν έως το 2032 για να μπορέσουν οι μονάδες να στραφούν πλήρως σε υδρογόνο μεταξύ 2035 και 2040.

Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι που εκτιμούν ότι παρότι το σχέδιο είναι ένα βήμα μπροστά ο στόχος των 10 GW ήταν πολύ χαμηλός για να εξασφαλιστεί η ταχεία έξοδος από την καύση άνθρακα έως το 2030. Απαιτείται παράλληλα να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες υποβολής προσφορών, δεδομένου ότι τέτοια έργα χρειάζονται 6-8 χρόνια.

Η RWE γνωστοποίησε ότι σχεδιάζει να λάβει μέρος στους διαγωνισμούς.

Η κυβέρνηση θα επιδοτήσει επίσης σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν αποκλειστικά με υδρογόνο με χωρητικότητα έως 500 μεγαβάτ για ενεργειακούς ερευνητικούς σκοπούς, ανέφερε το υπουργείο, χωρίς να δώσει οικονομικές λεπτομέρειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v