Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αργεντινή: Περιοδεία Μιλέι σε Ιταλία και Ισραήλ

Ο Αργεντίνος πρόεδρος θα συναντήσει τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό στις 12 Φεβρουαρίου. Στο παρελθόν ο πολιτικός είχε δυσφημίσει αρκετές φορές τον ποντίφικα, ωστόσο η στάση του άλλαξε μετά την εκλογή του.

Αργεντινή: Περιοδεία Μιλέι σε Ιταλία και Ισραήλ

Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, ο υπερφιλελεύθερος Χαβιέ Μιλέι, αναχώρησε τη Δευτέρα για επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία και το Ισραήλ, περιοδεία που περιλαμβάνει και το Βατικανό, όπου θα τον υποδεχθεί ο συμπατριώτης του Πάπας Φραγκίσκος, τον οποίο έχει εξευτελίσει πολλές φορές στο παρελθόν, αναφέρουν τα πρακτορεία AFP και EFE.

Η συνάντηση του Μιλέι με τον Ποντίφικα θα πραγματοποιηθεί στις 12 Φεβρουαρίου, αφού την προηγούμενη ημέρα ο Αργεντινός πρόεδρος θα παραστεί στην λειτουργία του αγιασμού του πρώτου Αργεντινού αγίου στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη.

Με την ευκαιρία αυτής της συνάντησης, ο πρόεδρος του Μιλέι θα ανανεώσει την πρόσκληση προς τον Πάπα Φραγκίσκο να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην πατρίδα του, όπου, ο κατά κόσμον Χόρχε Μπεργκόλιο, δεν έχει βρεθεί από τότε που εκλέχθηκε Πάπας το 2013.

Ωστόσο, μια σκιά κρέμεται πάνω από τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ του Βατικανού και του νέου προέδρου της Αργεντινής, ο οποίος στο παρελθόν είχε δυσφημίσει αρκετές φορές τον Πάπα Φραγκίσκο, τον οποίο είπε ότι είναι ένας «κακός χαρακτήρας», που «προωθεί τον κομμουνισμό», υποστηρικτής των «αιματηρών δικτατοριών», ή ακόμα και «ηλίθιος» ή «εκπρόσωπος του κακού στη Γη».

Αλλά μόλις έγινε πρόεδρος, ο Μιλέι άλλαξε ριζικά τον τόνο του και παρουσίασε μια «συγγνώμη» στον Πάπα Φραγκίσκο, διαβεβαιώνοντάς τον ότι τον σέβεται ως αρχηγό της Καθολικής Εκκλησίας και ως αρχηγό κράτους, καθώς και ως «πνευματικό ηγέτη της μεγάλης πλειοψηφίας των Αργεντινών».

Ο 87χρονος Ποντίφικας είπε τον περασμένο μήνα ότι θα δεχόταν τον πρόεδρο της πατρίδας του, προσθέτοντας ότι δεν αισθάνθηκε πληγωμένος από τις προηγούμενες δηλώσεις του Μιλέι σε αυτόν.

Από τις συναντήσεις που θα έχει ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής κατά τη διάρκεια αυτής της περιοδείας ξεχωρίζουν αυτή με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και αυτή με τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Τζόρτζια Μελόνι, εκπρόσωπο της ακροδεξιάς ιδεολογικά κοντά του.

Ο Χαβιέ Μιλέι, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως «αναρχοκαπιταλιστή» και «ελευθεριακό, εγκατέλειψε τα σχέδια στην εξωτερική πολιτική της Αργεντινής της πρώην κεντροαριστερής κυβέρνησης, για ένταξη της Αργεντινής στο μπλοκ των αναδυόμενων δυνάμεων που συγκεντρώθηκαν στην ομάδα BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία , Κίνα, Νότια Αφρική), δηλώνοντας ότι δεν επιθυμεί συμμαχίες με «κομμουνιστικές» χώρες και υποσχέθηκε να επικεντρώσει την εξωτερική του πολιτική στην προσέγγιση με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Ομολόγησε ότι κάποτε είχε την πρόθεση, την οποία εγκατέλειψε στο μεταξύ, να προσηλυτιστεί στον Ιουδαϊσμό. Σε κοινωνικό επίπεδο, παρά την εγγύτητά του με τις ΗΠΑ, ο Μιλέι υποστηρίζει την απαγόρευση των αμβλώσεων και δηλώνει εχθρός στο LGBT κίνημα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v