Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξαγορά $2,7 δισ. από τη Novartis και ώθηση στη θεραπεία κατά του καρκίνου

Aποκτά τη γερμανική φαρμακευτική MorphoSys, με σημείο αιχμής την υπό δοκιμή θεραπεία της ενάντια στον καρκίνο του αίματος. 

Εξαγορά $2,7 δισ. από τη Novartis και ώθηση στη θεραπεία κατά του καρκίνου

Tη γερμανική βιοφαρμακευτική εταιρεία MorphoSys αγοράζει έναντι 2,7 δισ. ευρώ η ελβετική Novartis, καταβάλλοντας 68 ευρώ ανά μετοχή σε μετρητά, δηλαδή 61% πάνω από την τιμή κλεισίματος της 2ας Φεβρουαρίου, με στόχο την προώθηση αντικαρκινικών θεραπειών.

Η κίνηση του διευθύνοντος συμβούλου Βας Ναρασιμχάν, ο οποίος δεν έχει δείξει αξιόλογα δείγματα γραφής σε εξαγορές και συγχωνεύσεις έως τώρα, έχει στόχο να δείξει στους επενδυτές ότι ανοίγει ο δρόμος της ανάπτυξης για τη φαρμακευτική εταιρεία, μετά από μια ουσιαστική αναδιάρθρωσή της, γράφει το Bloomberg.

Mετά την ανακοίνωση απογοητευτικών κερδών, ο Ναρασιμχάν βάζει νέο στόχο τα 5 δισ. δολάρια πάνω-κάτω. Η εξαγορά της MorphoSys μπορεί να αποδώσει εάν το πειραματικό φάρμακο pelabresib παρουσιάσει επιτυχία. Οι αναλυτές της UBS υπολόγισαν ότι υπάρχει 70% πιθανότητα το εν λόγω φάρμακο να «χτυπήσει» έσοδα 1 δισ. ευρώ.

Η MorphoSys επέκτεινε τα κέρδη της έως 16% τα τελευταία δύο χρόνια. Οι μετοχές της Novartis, που υποχώρησαν έως και 0,4% σήμερα Τρίτη, κατέγραψαν άνοδο 20% πέρυσι.

Η MorphoSys έχει επενδύσει στη θεραπεία του καρκίνου του αίματος με το pelabresib, μετά τις μέτριες επιδόσεις του Monjuvi, κύριου αντικαρκινικού φαρμάκου της. Είναι στρατηγικά εύλογη η συνεργασία των δύο φαρμακευτικών, καθώς η MorphoSys μελετά την αποτελεσματικότητα του pelabresib σε συνδυασμό με το Jakafi, θεραπεία που προωθεί η Novartis, σύμφωνα με τον Mark Purcell, αναλυτή της Morgan Stanley.

Ωστόσο, τα κλινικά αποτελέσματα για το pelabresib που κυκλοφόρησαν πέρυσι έθεσαν αμφιβολίες για το φάρμακο.

«Η Novartis πληρώνει υπερβολικά γι' αυτή τη συναλλαγή», έγραψε η Suzanne van Voorthuizen, αναλύτρια της Van Lanschot Kempen, ολλανδικής εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων. «Είμαστε επιφυλακτικοί για την επένδυση στη MorphoSys προς το παρόν».

Οι μετοχές της Novartis κέρδισαν 45%, συμπεριλαμβανομένων των επανεπενδυμένων μερισμάτων τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ η μετοχή της ανταγωνιστικής Roche σημείωσε πτώση 1%. 

Η ελβετική με τη γερμανική φαρμακευτική είχαν συμπλεύσει ξανά το 2018, όταν η Novartis αγόρασε τα δικαιώματα ενός φαρμάκου για τις ασθένειες του δέρματος που ανέπτυξε η MorphoSys σε συνεργασία με τη βελγική Galapagos. Ωστόσο, οι δοκιμές τερματίστηκαν ένα χρόνο αργότερα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v