Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Meta: Ειδική σήμανση σε κάθε εικόνα που... μυρίζει τεχνητή νοημοσύνη

Ετικέτες σε Facebook, Instagram και Threads θα «διαβάζουν» όλες τις γλώσσες με τις οποίες λειτουργεί κάθε εφαρμογή κάθε εταιρείας, με στόχο να παταχθεί η παραπληροφόρηση ενόψει εκλογών σε ΗΠΑ, Ρωσία και αλλού.

Meta: Ειδική σήμανση σε κάθε εικόνα που... μυρίζει τεχνητή νοημοσύνη

Κατά τους επόμενους μήνες, η Meta θα εντοπίζει κάθε εικόνα που θα δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και θα αναρτάται στα κοινωνικά της δίκτυα. Το μέτρο λειτουργεί ήδη με το δικό της εργαλείο δημιουργίας εικόνων.

«Τους επόμενους μήνες, θα τοποθετούμε σήμανση στις εικόνες που δημοσιεύουν οι χρήστες στο Facebook, το Instagram και το Threads, όταν θα μπορούμε να ανιχνεύουμε ενδείξεις, σύμφωνες με τους κανόνες της βιομηχανίας, που σημαίνουν ότι έχουν δημιουργηθεί με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης», ανακοίνωσε ο Νικ Κλεγκ, υπεύθυνος Διεθνών Υποθέσεων της Meta.

Αν η Meta έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή τις ετικέτες στις εικόνες που δημιουργούνται με το εργαλείο Meta AI από τον Δεκέμβριο, «θέλουμε να μπορούμε να το κάνουμε επίσης με περιεχόμενα που δημιουργούνται με τα εργαλεία άλλων εταιρειών», όπως οι Google, OpenAI, Microsoft, Adobe, Midjourney και Shutterstock, πρόσθεσε ο Νικ Κλεγκ.

«Δημιουργούμε αυτή την ικανότητα ήδη από σήμερα και τους επόμενους μήνες θα αρχίσουμε να εφαρμόζουμε τις ετικέτες σε όλες τις γλώσσες στις οποίες λειτουργεί κάθε εφαρμογή».

Η ανακοίνωση της Meta γίνεται την ώρα που η εκτόξευση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης δημιουργεί φόβους μήπως κάποιοι χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία αυτά για να σπείρουν πολιτικό χάος μέσω της παραπληροφόρησης, καθώς πλησιάζουν σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις που θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια της χρονιάς σε χώρες όπου κατοικεί ο μισός πληθυσμός του πλανήτη.

Αν και ο Νικ Κλεγκ παραδέχεται ότι το σύστημα των ετικετών σε μεγάλη κλίμακα, μέσω αόρατων σημάνσεων, «δεν θα εξαλείψει τον κίνδυνο παραγωγής deepfakes, θα ελαχιστοποιήσει τη διασπορά της στα όρια που επιτρέπει σήμερα η τεχνολογία».

«Δεν είναι τέλειο, η τεχνολογία δεν βρίσκεται ακόμη στο επίπεδο αυτό, αλλά είναι η πιο προωθημένη απόπειρα απ' όλες τις πλατφόρμες μέχρι στιγμής, για να υπάρξει σημαντική διαφάνεια για δισεκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο», επέμεινε ο Νικ Κλεγκ.

«Ελπίζω ότι πρωτοπορώντας θα παρακινήσουμε και την υπόλοιπη βιομηχανία να συνεργαστεί και να προσπαθήσει να αναπτύξει τις κοινές τεχνικές ρυθμίσεις που έχουμε ανάγκη», είπε ο υπεύθυνος Διεθνών Υποθέσεων της Meta, δηλώνοντας έτοιμος να μοιραστεί την ανοιχτή τεχνολογία της όσο ευρύτερα γίνεται.

Η καλιφορνέζικη OpenAI, δημιουργός του ChatGPT, ανακοίνωσε επίσης στα μέσα Ιανουαρίου τη λειτουργία εργαλείων για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, εκφράζοντας την πρόθεση να μην επιτρέψει τη χρήση τεχνολογικών εργαλείων, όπως το ChatGPT και το DALL-E 3, για πολιτικούς σκοπούς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v