Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόταση Κομισιόν για μείωση εκπομπών ρύπων κατά 90% ως το 2040

Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι μαραθώνιος, όχι σπριντ, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το κλίμα, Βόκπε Χέκστρα. Αποσύρηθηκαν επί μέρους στόχοι για μεθάνιο και άζωτο με στόχο των κατευνασμό των αγροτών.

Πρόταση Κομισιόν για μείωση εκπομπών ρύπων κατά 90% ως το 2040

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει να μειώσει την καθαρή ρύπανση από αέρια του θερμοκηπίου εντός του μπλοκ κατά 90% έως το 2040 στο πλαίσιο των προσπαθειών να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο, ανακοίνωσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με πρόταση-ορόσημο που παρουσιάστηκε από τον εκτελεστικό βραχίονα της Ε.Ε. την Τρίτη, το μπλοκ θα πρέπει να παράγει 90% λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2040 σε σχέση με το 1990.

Ο στόχος κινείται στο κάτω άκρο των καθαρών περικοπών 90 με 95% που συνέστησε η επιστημονική εποπτική αρχή της Ε.Ε. τον Ιούνιο, και η εκπλήρωσή του θα απαιτούσε μια πολύ ταχύτερη στροφή προς μια καθαρή οικονομία. Στις τρεις δεκαετίες μεταξύ 1990 και 2021, τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. μείωσαν τις εκπομπές τους κατά μόλις 30%, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, αφήνοντάς τους το μισό χρόνο για να κάνουν διπλάσια δουλειά.

Ο Βόπκε Χέκστρα, Ευρωπαίος Επίτροπος για το κλίμα, είπε ότι ο στόχος στέλνει μήνυμα στον κόσμο ότι η Ευρώπη «συνεχίζει να έχει ηγετικό ρόλο» στη δράση για το κλίμα. «Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι μαραθώνιος, όχι σπριντ. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλοι θα περάσουν τη γραμμή του τερματισμού και κανείς δεν θα μείνει πίσω» τόνισε σύμφωνα με την Guardian. 

Ο στόχος αποτελεί σύσταση για το σώμα της Επιτροπής που θα συγκροτηθεί μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Όπως μεταδίδει η Guardian, ορισμένοι από τους επιμέρους στόχους καταργήθηκαν την τελευταία στιγμή λόγω των διαδηλώσεων των αγροτών.

Το τελικό έγγραφο δεν αναφέρεται πλέον στη μείωση των εκπομπών μεθανίου, ενός ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου που εκπέμπεται από τις αγελάδες, ή του αζώτου, το οποίο βρίσκεται στα λιπάσματα και στην κοπριά και σχηματίζει αέρια που παγιδεύουν τη θερμότητα. Αντίθετα, το κείμενο αναφέρει ότι σκοπός του είναι να ξεκινήσει η πολιτική συζήτηση. «Δεν προτείνει νέα μέτρα πολιτικής ούτε θέτει νέους συγκεκριμένους στόχους για κάθε τομέα» τονίζεται. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v