Κατάρ: Θετική απάντηση από Χαμάς στην πρόταση για εκεχειρία

Αισιοδοξία εκφράζει η Ντόχα, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες. Πιθανή η συμφωνία, λέει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, που μεταφέρει στο Ισραήλ την απάντηση της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Κατάρ: Θετική απάντηση από Χαμάς στην πρόταση για εκεχειρία

Ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι δήλωσε ότι η χώρα του έλαβε «θετική απάντηση» από τη Χαμάς για τη συμφωνία πλαίσιο με στόχο την εκεχειρία, δηλώνοντας αισιόδοξος μεν, αλλά χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την απάντηση της παλαιστινιακής οργάνωσης.

«Έχουμε λάβει απάντηση που αφορά το γενικό πλαίσιο της συμφωνίας για τους ομήρους. Η απάντηση περιλαμβάνει κάποια σχόλια, όμως σε γενικές γραμμές είναι θετική», είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν την απάντηση της Χαμάς στη συμφωνία πλαίσιο που προβλέπει απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα εκτεταμένη κατάπαυση πυρός στη Γάζα, μεταδίδει το Reuters. Ομοίως, αρνήθηκε να παράσχει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της απάντησης από πλευράς παλαιστινιακής οργάνωσης.

Σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Κατάρ, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι θα συζητήσει την απάντηση της Χαμάς με Ισραηλινούς αξιωματούχους καθώς θα επισκεφθεί το Τελ Αβίβ αύριο Τετάρτη. 

«Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μια συμφωνία είναι πιθανή, αλλά και απαραίτητη», είπε ο Μπλίνκεν.

«Οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε παύση των μαχών ώστε να οικοδομηθεί ο διπλωματικός δρόμος προς μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη», τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Η Χαμάς εξέδωσε δήλωση λέγοντας ότι υπέβαλε την απάντησή της σχετικά με την προτεινόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, που εκπόνησαν Αίγυπτος και Κατάρ.

Η δήλωση ανέφερε ότι το κίνημα «εξέτασε την πρόταση με θετικό πνεύμα, για τη διασφάλιση συνολικής και πλήρους κατάπαυσης του πυρός, τον τερματισμό της επιθετικότητας κατά του λαού μας, την ανακούφιση, την προστασία και την ανοικοδόμηση, την άρση της πολιορκίας στη Λωρίδα της Γάζας και την επίτευξη ανταλλαγής κρατουμένων».

Η Χαμάς έχει πει στο παρελθόν ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να επιφέρει οριστικό τέλος στον πόλεμο. Το Ισραήλ έχει πει ότι δεν θα σταματήσει οριστικά τον πόλεμο μέχρι να καταστραφεί η Χαμάς.

Πηγές κοντά στις συνομιλίες ανέφεραν ότι η εκεχειρία θα διαρκέσει τουλάχιστον 40 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι μαχητές θα απελευθερώσουν αμάχους μεταξύ των εναπομεινάντων ομήρων που κρατούν. Θα ακολουθήσουν και άλλες φάσεις, για την παράδοση στρατιωτών και σορών, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v