Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη με τον αποπληθωρισμό στην Κίνα: Η μεγαλύτερη βουτιά 15 ετών για τις τιμές

Οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν 0,8% τον Γενάρη, σε σύγκριση με πέρυσι. Ηταν ο τέταρτος διαδοχικός μήνας πτώσης και η μεγαλύτερη από το 2009.

Μάχη με τον αποπληθωρισμό στην Κίνα: Η μεγαλύτερη βουτιά 15 ετών για τις τιμές

Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 15 ετών έκαναν οι τιμές καταναλωτή στην Κίνα τον Ιανουάριο.

Οπως σημειώνουν οι Financial Times, η βουτιά δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των αναλυτών και υπογραμμίζει τις προκλήσεις για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που προσπαθούν να δώσουν νέα πνοή στην εμπιστοσύνη των επενδυτών στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της χώρας υποχώρησε 0,8% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία. Ηταν ο τέταρτος διαδοχικός μήνας πτώσης και η μεγαλύτερη από το 2009.

Η κίνηση ήταν πιο μεγάλη από την πρόβλεψη αναλυτών για -0,5% και μεγαλύτερη από αυτή του -0,3% του Δεκεμβρίου. Η οικονομία της Κίνας είναι αντιμέτωπη με εκτεταμένη ύφεση στον τομέα των ακινήτων, πτώση του χρηματιστηρίου και ασθενέστερα έσοδα από εξαγωγές.

«Πολλοί δείκτες έχουν κοκκινίσει, σηματοδοτώντας μια επικίνδυνη περίοδο για την οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές της Κίνας», δήλωσε ο Eswar Prasad, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Cornell και πρώην επικεφαλής του τμήματος Κίνας του ΔΝΤ.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,3% σε μηνιαία βάση, υπολείποντας της πρόβλεψης για άνοδο 0,4%. Η αύξηση ήταν ωστόσο μεγαλύτερη από το +0,1% του Δεκεμβρίου.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης τιμών παραγωγού βελτιώθηκε οριακά, σημειώνοντας πτώση 2,5% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, κινούμενος καλύτερα από την πτώση 2,7% τον Δεκέμβριο και την πρόβλεψη των αναλυτών για -2,6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v