Βραζιλία: Συλλήψεις ανθρώπων του Μπολσονάρου για απόπειρα πραξικοπήματος

Στο στόχαστρο υπουργοί του πρώην προέδρου, στο πλαίσιο έρευνας για «εγκληματική οργάνωση» και απόπειρα πραξικοπήματος μετά την εκλογική ήττα του το 2022. Ο ίδιος καλείται να παραδώσει το διαβατήριό του.

Βραζιλία: Συλλήψεις ανθρώπων του Μπολσονάρου για απόπειρα πραξικοπήματος

Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας ξεκίνησε επιχείρηση με στόχο μερικούς από τους πιο στενούς συνεργάτες του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου (φωτ.), δήλωσαν στο Reuters πηγές που εμπλέκονται στην επιχείρηση, στο πλαίσιο έρευνας για απόπειρα πραξικοπήματος μετά την εκλογική ήττα του.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η ομοσπονδιακή αστυνομία δεν κατονόμασε τους στόχους της επιχείρησης, αλλά είπε πως κατηγορούνται για συμμετοχή σε «εγκληματική οργάνωση που ενήργησε σε απόπειρα πραξικοπήματος», με σκοπό την «παραμονή στην εξουσία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας».

Οι στόχοι των ενταλμάτων σύλληψης περιλαμβάνουν τον στρατηγό Ουόλτερ Μπράγα Νέτο, πρώην υπουργό και πρώην υποψήφιο αντιπρόεδρο στην εκστρατεία του Μπολσονάρου, τον πρώην υπουργό Άμυνας Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα και τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Άντερσον Τόρες, δήλωσαν οι πηγές.

Η αστυνομία επισκέφθηκε την παραλιακή κατοικία του Μπολσονάρου και είπε στον πρώην πρόεδρο να παραδώσει το διαβατήριό του, δήλωσαν τρεις πηγές, που ζήτησαν ανωνυμία για να συζητήσουν μια επιχείρηση σε εξέλιξη.

Εκπρόσωπος της οικογένειας Μπολσονάρου, ο Φάμπιο Γουάινγκαρτεν, δήλωσε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως ο πρώην πρόεδρος θα συμμορφωθεί και θα παραδώσει το διαβατήριό του.

Ο πρώην σύμβουλος του Μπολσονάρου για τις διεθνείς υποθέσεις Φελίπε Μαρτίνς είναι ένας από τους τέσσερις στοχοποιηθέντες με εντάλματα σύλληψης, δήλωσαν οι πηγές.

Το Reuters προσπάθησε να επικοινωνήσει με τους στόχους της αστυνομικής επιχείρησης και τους δικηγόρους τους αλλά δεν έλαβε απάντηση προσώρας.

Η αστυνομία ανέφερε στην ανακοίνωσή της πως οι στόχοι της σημερινής επιχείρησης συνέστησαν μια ομάδα το 2022 διαδίδοντας ισχυρισμούς για εκλογική νοθεία, «ακόμη και πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών», προκειμένου να «νομιμοποιήσουν μια στρατιωτική επέμβαση».

Ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, που κέρδισε τον Μπολσονάρου στις εκλογές του 2022, είπε πως η απόπειρα πραξικοπήματος θα πρέπει να ερευνηθεί ώστε να αποτραπεί μια επανάληψή της.

«Χωρίς τον Μπολσονάρου δεν θα υπήρχε απόπειρα πραξικοπήματος», είπε ο Λούλα σε ραδιοφωνική συνέντευξη.

Μία εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Λούλα τον Ιανουάριο του 2023, υποστηρικτές του Μπολσονάρου που συγκεντρώνονταν επί ημέρες έξω από το αρχηγείο του στρατού εισέβαλαν και προκάλεσαν βανδαλισμούς σε κυβερνητικά κτήρια στην Μπραζίλια, καλώντας τον στρατό να καταλάβει την εξουσία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v