Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέλος ο Ζαλούζνι, νέος αρχιστράτηγος ο Ολεξάντρ Σίρσκι

Αλλαγή στην ηγεσία του ουκρανικού στρατεύματος ανακοίνωσε ο Ζελένσκι. Ευχαρίστησε τον Ζαλούζνι για την υπεράσπιση της πατρίδας και του ζήτησε να παραμείνει «μέλος της ομάδας». Ποιος είναι ο νέος αρχηγός.

Τέλος ο Ζαλούζνι, νέος αρχιστράτηγος ο Ολεξάντρ Σίρσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι διόρισε τον Ολεξάντρ Σίρσκι νέο αρχιστράτηγο της Ουκρανίας. Όπως ανέφερε ο Ζελένσκι ο Σίρσκι αναλαμβάνει καθήκοντα από σήμερα. 

Νωρίτερα την Πέμπτη ο Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι συναντήθηκε με τον στρατηγό Βαλερί Ζαλούζνι και του πρότεινε να παραμείνει μέλος της ομάδας.

«Τον ευχαρίστησα για τα δύο χρόνια υπεράσπισης της Ουκρανίας. Συζητήσαμε την ανανέωση που χρειάζονται οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Συζητήσαμε επίσης ποιος θα μπορούσε να είναι μέρος της νέας ηγεσίας των ενόπλων δυνάμενων της Ουκρανίας. Τώρα είναι η στιγμή για την ανανέωση αυτή. Πρότεινα στον Ζαλούζνι να παραμείνει μέλος της ομάδας. Θα νικήσουμε σίγουρα. Δόξα στην Ουκρανία!» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Ζελένσκι. 

Το σχέδιο του προέδρου για ανακατατάξεις στο στράτευμα, ωστόσο, δεν εξελίχθηκε ομαλά. Ο Ζαλούζνι αρνήθηκε να παραιτηθεί σε συνάντηση με τον Ζελένσκι την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. Η δημόσια αντίδραση των υποστηρικτών του στρατηγού στην κίνηση ενίσχυσε τις ίντριγκες στο Κίεβο.

Ο 50χρονος Ζαλούζνι, που ήταν ο πρώτος αρχηγός του στρατεύματος που αποφοίτησε από στρατιωτική ακαδημία της ανεξάρτητης Ουκρανίας και όχι της Σοβιετικής Ένωσης, έχει πιστωθεί την κατάργηση σοβιετικών στρατιωτικών τακτικών προκειμένου να εκσυγχρονίσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Επίσης, φέρει το «παράσημο» ότι ήταν ο εγκέφαλος της στρατηγικής που, εκπλήσσοντας τους περισσότερους παρατηρητές, ανάγκασε τις ρωσικές δυνάμεις να υποχωρήσουν από περιοχές που κατέλαβαν τον πρώτο χρόνο της εισβολής.

Ο διάδοχός του, ο έμπειρος Σίρσκι, ανήκει στον στενό κύκλο του Ζαλούζνι, τον οποίο συνόδευσε σε πολλές επισκέψεις στην πρώτη γραμμή, ενώ έχουν φωτογραφηθεί πολλές φορές από κοινού με στρατιώτες. Ωστόσο, ο νέος αρχηγός δεν χαίρει της συμπάθειας των στρατιωτών, γράφουν οι Financial Times, καθώς του καταλογίζουν αποφάσεις που προκάλεσαν άσκοπα απώλειες ζωών, όπλων και πυρομαχικών.

Ποιος είναι ο νέος αρχηγός 

Γεννηθείς το 1965 στη ρωσική πόλη Βλαντιμίρ, ο στρατηγός Σίρσκι υπήρξε διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας από το 2019. Όταν εισέβαλε η Ρωσία στην Ουκρανία, ήταν υπεύθυνος για την άμυνα του Κιέβου. Τον Σεπτέμβριο του 2022 διέταξε την αντεπίθεση του Χαρκόβου.

Απόφοιτος της Ανώτατης Στρατιωτικής Σχολής της Μόσχας, του κορυφαίου στρατιωτικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της ΕΣΣΔ, ξεκίνησε από το Σοβιετικό Σώμα Πυροβολικού, ενώ υπηρέτησε μεταξύ άλλων σε μονάδα με πυρηνικές οβίδες. Μέχρι τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, το 1991, βρέθηκε σε Αφγανιστάν, Τατζικιστάν και Τσεχία.

Πριν από τον πόλεμο στο Ντονμπάς το 2014, διοικούσε την 72η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία της Ουκρανίας και προήχθη σε υποστράτηγο. Τον Νοέμβριο του 2013 προώθησε αλλαγές στον ουκρανικό στρατό σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

Με την έναρξη του πολέμου στην Ανατολική Ουκρανία, ήταν επιτελάρχης των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων. Το 2016 ηγήθηκε του Κοινού Αρχηγείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, το οποίο συντονίζει τις ενέργειες διαφόρων ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας στο Ντονμπάς. Το 2017 ήταν ο διοικητής ολόκληρης της Αντιτρομοκρατικής Επιχείρησης στην ανατολική Ουκρανία. Έως τις 5 Αυγούστου 2019 ήταν διοικητής του Κοινού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Από τις 5 Αυγούστου 2019 ήταν αρχηγός του ουκρανικού στρατού ξηράς. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v