Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκρηξη στις επαναγορές μετοχών φέρνει η χρηματιστηριακή ευφορία

Οι μετοχές σε Ευρώπη και ΗΠΑ σπάνε ρεκόρ και οι εταιρείες δεν χάνουν ευκαιρία για... γενναία buybacks. Η Meta σχεδιάζει αγορές ύψους $50 δισ. ενώ ο S&P 500 θα χτυπήσει $885 δισ. φέτος. Οι τράπεζες πρωταγωνιστούν στην Ευρώπη.

Εκρηξη στις επαναγορές μετοχών φέρνει η χρηματιστηριακή ευφορία

Τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα κέρδη οδηγούν εταιρείες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να ανακοινώνουν ολοταχώς επαναγορές μετοχών στο ξεκίνημα του 2024 - σ' έναν δυνητικά κρίσιμο στυλοβάτη των παγκόσμιων χρηματιστηρίων, που ήδη διαπραγματεύονται σε υψηλά όλων των εποχών.

Αντιμέτωπες με το υψηλότερο κόστος δανεισμού των τελευταίων δεκαετιών, οι εταιρείες τελικά τσιγκουνεύτηκαν τις επαναγορές το 2023, γράφει το Bloomberg, αλλά τα πράγματα αλλάζει η προβλεπόμενη αυξητική πορεία φέτος. Η κερδοφορία βελτιώνεται, ενώ οι επενδυτές αναμένουν πως Fed και ΕΚΤ θα αρχίσουν τη μείωση επιτοκίων εντός του έτους. Το μειωμένο κόστος δανεισμού θα δώσει στις εταιρείες περισσότερα μετρητά και περιθώρια για ανάληψη χρέους, προκειμένου να ενισχύσουν τις τιμές των μετοχών τους.

Οι αμερικανικές εταιρείες ανακοίνωσαν προγραμματισμένες επαναγορές μετοχών 105 δισ. δολαρίων το πρώτο επταήμερο του Φεβρουαρίου, ξεπερνώντας τον συνολικό απολογισμό του Ιανουαρίου. Είναι το πιο δυνατό ξεκίνημα Φεβρουαρίου που έχει ανακοινωθεί ποτέ για επαναγορές και το δεύτερο καλύτερο ξεκίνημα έτους, μετά το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Birinyi Associates. Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο δείκτης S&P 500 σημειώνει άνοδο 3,1% τις πρώτες οκτώ ημέρες του τρέχοντος μήνα.

«Είναι θέμα αυτοπεποίθησης. Οι μετοχές δεν είναι τόσο φθηνές όσο πέρυσι, αλλά οι εταιρείες που ανακοινώνουν επαναγορές πιστεύουν ότι το ράλι έχει χώρο να τρέξει», δήλωσε ο Matt Maley, στρατηγικός αναλυτής στη Miller Tabak+Co.

 

Οι εταιρείες του S&P 500 αναμένεται να επαναγοράσουν μετοχές 885 δισ. δολαρίων φέτος, αύξηση 10% από το 2023 αλλά μείωση 4% από τον ρυθμό ρεκόρ το 2022, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία.

Η Meta Platforms ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τα σχέδιά της να αγοράσει μετοχές 50 δισ. δολ., σε μια από τις μεγαλύτερες αντίστοιχες κινήσεις όλων των εποχών, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Birinyi. Ακολούθησαν η Carlyle Group, που δήλωσε ότι σχεδιάζει επαναγορές μετοχών έως και 1,4 δισ. δολ., και η Alibaba που βάζει πλώρη για επαναγορές ύψους 25 δισ. δολ.

«Ενώ η αγορά βρίσκεται σε υψηλά ρεκόρ, οι τιμές μετοχών πολλών εταιρειών εξασθενούν και, ως αποτέλεσμα, η επαναγορά αποτελεί ένδειξη οι εταιρείες βλέπουν τις μετοχές τους ως καλή αξία», δήλωσε ο Jeff Rubin, διευθυντής ερευνών της Birinyi.

Ο κολοσσός της ψυχαγωγίας Walt Disney πραγματοποίησε την Τετάρτη επαναγορές μετοχών 3 δισ. δολαρίων, για πρώτη φορά από το 2018, δηλώνοντας ότι θα αυξήσει το μέρισμα. Η μετοχή της εταιρείας ανέβηκε περισσότερο από 21% φέτος και 14% από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Οι ανακοινώσεις για buybacks έχουν αυξηθεί και στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στον χρηματοοικονομικό και ενεργειακό τομέα, οι οποίοι είχαν τις μεγαλύτερες αποδόσεις πέρυσι. Ενώ οι τράπεζες συνεχίζουν να αποκομίζουν οφέλη από το υψηλότερο κόστος δανεισμού, τα προγράμματα επαναγοράς της Unicredit, της Intesa Sanpaolo, της Deutsche Bank και της Banco Bilbao Vizcaya Argentaria ωθούν τις μετοχές ψηλότερα.

Καλάθι μετοχών υψηλής απόδοσης της Goldman Sachs αυξήθηκε το τελευταίο 12μηνο δύο φορές περισσότερο από την απόδοση 5,9% του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600, ενώ ο δείκτης της Solactive για τις ευρωπαϊκές επαναγορές σημείωσε άλμα 10% για το ίδιο διάστημα.

 

Όλα αυτά αποτελούν ένα καλό σημάδι για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές, καθώς ένας ισχυρός αγωγός προγραμματισμένων επαναγορών αποπνέει την εμπιστοσύνη των εταιρικών στελεχών, δήλωσε ο Marshall Front, επικεφαλής επενδύσεων στη Front Barnett Associates.

«Η οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται, οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να υποχωρούν, τα επιτόκια θα συνεχίσουν να μειώνονται – και όλα τα παραπάνω δίνουν στα στελέχη των επιχειρήσεων την εμπιστοσύνη που χρειάζονται για να ανακοινώσουν επαναγορές μετοχών», δήλωσε. «Τουτέστιν, οι εταιρείες δεν αναμένουν ιδιαίτερη οικονομική ύφεση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v