Τραμπ: Θα ενθάρρυνα τη Ρωσία να επιτεθεί σε όποιο μέλος του ΝΑΤΟ δεν πληρώνει

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τα όσα είπε ο Τραμπ «αποκρουστικά και απαράδεκτα», κατηγορώντας τον πρώην πρόεδρο πως «ενθαρρύνει εισβολές κατά των στενότερων συμμάχων μας από δολοφονικά καθεστώτα».

Τραμπ: Θα ενθάρρυνα τη Ρωσία να επιτεθεί σε όποιο μέλος του ΝΑΤΟ δεν πληρώνει

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σε προεκλογική συγκέντρωση στη Νότια Καρολίνα ότι θα ενθάρρυνε τη Ρωσία να «κάνει ό,τι θέλει» σε οποιαδήποτε μέλος του ΝΑΤΟ δεν εκπληρώνει τις οικονομικές της υποχρεώσεις στο πλαίσιο της συμμαχίας.

Όπως μεταδίδει η Guardian, o εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άντριου Μπέιτς, χαρακτήρισε τα όσα είπε ο Τραμπ «αποκρουστικά και απαράδεκτα», κατηγορώντας τον πρώην πρόεδρο πως «ενθαρρύνει εισβολές κατά των στενότερων συμμάχων μας από δολοφονικά καθεστώτα».

Kατά τη διάρκεια της ομιλίας του το Σάββατο δήλωσε ότι έκανε το εν λόγω σχόλιο σε σύνοδο του ΝΑΤΟ, όταν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ. Όπως περιέγραψε, ένας ηγέτης «μεγάλης χώρας» τον ρώτησε τι θα έκανε αν μια χώρα που δεν έχει πληρώσει τα απαιτούμενα για τις αμυντικές της δαπάνες δεχόταν επίθεση από τη Ρωσία. 

«Με ρώτησε, "οι ΗΠΑ θα βοηθούσαν αυτή τη χώρα;" Του είπα "Δεν έχεις πληρώσει; Δεν τηρείς τους κανόνες; Όχι, δεν θα σε προστατεύσω. Στην πραγματικότητα, θα τους ενθάρρυνα (τους Ρώσους) να κάνουν ό,τι θέλουν. Πρέπει να πληρώσεις». 

Η συνθήκη του ΝΑΤΟ προβλέπει την αμοιβαία άμυνα των κρατών μελών στην περίπτωση που ένα από αυτά δεχθεί επίθεση.

Ο Τραμπ, ο επικρατέστερος υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, υπήρξε σφοδρός επικριτής του ΝΑΤΟ όταν ήταν πρόεδρος, απειλώντας κατ’ επανάληψη με αποχώρηση από τη συμμαχία. Περιέκοψε την αμυντική χρηματοδότη στο ΝΑΤΟ και πολλές φορές κατήγγειλε ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν περισσότερα από όσα τους αναλογούν.

Ο Μπέιτς δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που επιδιώκει την επανεκλογή του τον Νοέμβριο, αποκατέστησε τις συμμαχίες των ΗΠΑ από τότε που ανήλθε στην προεδρία το 2021 διασφαλίζοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι τώρα «μεγαλύτερο και πιο ζωντανό απ’ ό,τι έχει υπάρξει ποτέ».

«Αντί να ζητά πολέμους και να προωθεί το χάος, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συνεχίσει να ενισχύει την αμερικανική ηγεσία και να υπερασπίζεται τα συμφέροντά μας στην εθνική ασφάλεια – όχι να είναι αντίθετος σε αυτά», ανέφερε σε δήλωση που δημοσιεύτηκε το Σάββατο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v