Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα ουκρανική ταξιαρχία στη μάχη της Αβντιίβκα, κίνηση υψηλού ρίσκου

Οι Ρώσοι απέχουν λίγες εκατοντάδες μέτρα από το να κόψουν κρίσιμη γραμμή ανεφοδιασμού. Το Κίεβο φαίνεται να επιλέγει μάχη μέχρις εσχάτων, μεταφέροντας την 3η Ταξιαρχία Εφόδου.

Νέα ουκρανική ταξιαρχία στη μάχη της Αβντιίβκα, κίνηση υψηλού ρίσκου

Με τους Ρώσους να προχωρούν και να βρίσκονται μια ανάσα από το να καταλάβουν την Αβντιίβκα, μετά από μήνες μαχών, πληροφορίες θέλουν την Ουκρανία να ρίχνει στη μάχη για την υπεράσπιση της στρατηγικής σημασίας πόλης μια ακόμα ταξιαρχία

Σύμφωνα με το Forbes, το Κίεβο στέλνει στην πόλη την 3η Ταξιαρχία Εφόδου, τη μόνη ουκρανική ταξιαρχία που γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι ήταν σε εφεδρεία στην ανατολική Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα.

Ουκρανός στρατηγός ανακοίνωσε την ενίσχυση στο Telegram το Σάββατο. «Ενισχύουμε τη γραμμή, εγκαθιστούμε πρόσθετες θέσεις βολής και χρησιμοποιούμε νέες αποτελεσματικές δυνάμεις», έγραψε. 

Το ότι οι Ουκρανοί θα ενίσχυαν την Αβντιίβκα δεν ήταν δεδομένο. Επιλέγοντας προφανώς να παραμείνουν και να πολεμήσουν, οι ουκρανικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν τεράστιο κίνδυνο.

Μετά από τέσσερις μήνες σκληρών μαχών, τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην πόλη -ένα βασικό ουκρανικό οχυρό μόλις πέντε μίλια βορειοδυτικά του κατεχόμενου από τη Ρωσία Ντόνετσκ- νωρίτερα αυτόν τον μήνα και πλησίασαν σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από τον κεντρικό δρόμο ανεφοδιασμού των Ουκρανών.

Η κίνηση σχετίζεται πιθανώς με την απομάκρυνση του αρχιστράτηγου Ζαλούζνι και την τοποθέτηση του Ολεξάντρ Σίρσκι στη θέση του. Ο Ζαλούζνι έχει τη φήμη ότι επιλέγει μια κινητή άμυνα προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες της Ουκρανίας. Ο Σίρσκι, αντίθετα, έχει τη φήμη ότι αποδέχεται υψηλές απώλειες σε επίμονους, στατικούς αγώνες.

Είναι πιθανό ότι, προωθώντας τον Σίρσκι, ο Ζελένσκι σηματοδότησε την πρόθεσή του να αγωνιστεί για την Αβντιίβκα. Ακόμη και με υψηλό κόστος.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι φρέσκες ουκρανικές δυνάμεις έχουν φτάσει στα ερείπια της άλλοτε ακμάζουσας βιομηχανικής πόλης με πληθυσμό 30.000 κατοίκων πριν από τον πόλεμο. Το πρώτο και πιο προφανές καθήκον τους είναι να εκτονώσουν την πίεση στην κύρια οδό ανεφοδιασμού.

Το τι θα συμβεί στη συνέχεια στην Αβντιίβκα μένει να φανεί. Αλλωστε ανεξάρτητα από τις επιπλέον δυνάμεις που θα διαθέσει το Κίεβο, παραμένει το πρόβλημα με τις ελλείψεις πυρομαχικών. 

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση των Ουκρανών διοικητών να ενισχύσουν την πόλη, στην καλύτερη περίπτωση, είναι αμφισβητήσιμη. Στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσε να οδηγήσει σε λουτρό αίματος για τα ουκρανικά στρατεύματα, αν αναγκαστούν να υποχωρήσουν προς τα δυτικά από μια πόλη που δεν μπορούν πλέον να υπερασπιστούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v