Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίση ακινήτων στη Γερμανία, ύφεση-ρεκόρ χτυπάει τα γραφεία

Η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 20 ετών καταγράφεται στην αγορά κτιρίων για γραφεία. Οι τιμές έπεσαν 13% το τέταρτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν.

Κρίση ακινήτων στη Γερμανία, ύφεση-ρεκόρ χτυπάει τα γραφεία

Αδύναμα σημάδια στέλνει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Μετά την έρευνα που δημοσιεύθηκε νωρίτερα κι έδειξε ότι σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg η οικονομία της Γερμανίας μάλλον δεν κατάφερε να αναπτυχθεί στην αρχή της χρονιάς, ανακοινώθηκε επίσης σήμερα ότι η γερμανική αγορά κτιρίων γραφείων υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης και οι υποτονικές τάσεις επιστροφής στα γραφεία φρενάρουν την όρεξη των επενδυτών. 

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η ύφεση επιταχύνθηκε το τέταρτο τρίμηνο με πτώση 13% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η γερμανική τραπεζική ένωση VDP. Για ολόκληρο το έτος, οι τιμές υποχώρησαν πάνω από 10%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τότε που ξεκίνησαν να διατηρούνται αρχεία, το 2003, και οι προοπτικές δείχνουν περαιτέρω πτώση στις αρχές του 2024.

Η κρίση στα ακίνητα πλήττει τα γραφεία περισσότερο από τα σπίτια, δήλωσε ο Jens Tolckmitt, διευθύνων σύμβουλος της VDP. Καθώς η οικονομία της Γερμανίας είναι αδύναμη και η αβεβαιότητα για την πλήρη επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία αυξάνεται, «η ζήτηση για γραφεία παραμένει υποτονική», πρόσθεσε.

Τα προβλήματα στην αγορά εμπορικών ακινήτων απειλούν να βυθίσουν ορισμένες τράπεζες σε κρίση. Οι ανησυχίες για την έκθεση στον κλάδο αυξάνονται και οι γερμανικές τράπεζες ιδιαίτερα υπόκεινται σε αυξανόμενο έλεγχο των επενδυτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v