Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mπουχ (SSM): Αντιμέτωπες με νέα διαρθρωτικά ρίσκα οι τράπεζες της ευρωζώνης

Οι ευρω-τράπεζες μπορεί να μην είναι κατάλληλα προετοιμασμένες για να διαχειριστούν μια σειρά από νέα ρίσκα που έχουν αναδυθεί, προειδοποίησε η νέα πρόεδρος του SSM, Κλαούντια Μπουχ.

Mπουχ (SSM): Αντιμέτωπες με νέα διαρθρωτικά ρίσκα οι τράπεζες της ευρωζώνης
Η επικεφαλής του SSM, Claudia Buc

Oι τράπεζες της ευρωζώνης είναι αντιμέτωπες με ένα διαφορετικό μείγμα ρίσκων το οποίο απαιτεί να αλλάξουν τον τρόπο που λειτουργούν, δήλωσε η νέα πρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Κλαούντια Μπουχ. 

Η άνοδος των επιτοκίων, η αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου, οι πιο απότομες εκροές καταθέσεων, οι κυβερνοεπιθέσεις και η κλιματική αλλαγή αλλάζουν τα δεδομένα για τις τράπεζες, οι οποίες μπορεί να μην είναι κατάλληλα προετοιμασμένες, ανέφερε σύμφωνα με το Reuters η αντικαταστάτρια του Αντρέα Ενρία.

«Τα επιτόκια και οι τιμές στην ενέργεια έχουν ήδη αυξηθεί, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη έχουν ήδη αναθεωρηθεί προς τα κάτω, τα ρίσκα που συνδέονται με το κλίμα γίνονται ολοένα και πιο ορατά, και ο αριθμός των κυβερνοεπιθέσεων έχει αυξηθεί» σημείωσε η Μπουχ, πρώην αντιπρόεδρος της Bundesbank. 

«Πολλές από τις αλλαγές αυτές είναι διαρθρωτικές και όχι προσωρινές» ανέφερε η Μπουχ σε ομιλία που έδωσε για την ανάληψη των νέων καθηκόντων της. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Μπουχ προειδοποίησε ότι ένα βασικό ρίσκο είναι ότι οι τράπεζες δεν έχουν μάθει να λειτουργούν σε ένα τέτοιο περιβάλλον. «Τα νέα ρίσκα δεν έχουν ενταχθεί επαρκώς στις διαδικασίες διαχείρισης ρίσκου των τραπεζών. Ως εκ τούτου, οι αποφάσεις των τραπεζών μπορεί να βασίζονται σε εσφαλμένή ή ανεπαρκή πληροφόρηση» πρόσθεσε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v