Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεκόρ €881 δισ. για την παγκόσμια αγορά ρύπων το 2023

Αδειες για περίπου 12,5 δισ. μετρικούς τόνους άλλαξαν χέρια σε όλο τον κόσμο. Στην πιο πολύτιμη αγορά εμπορίας άνθρακα αναδείχθηκε μακράν η ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 87% του συνόλου. Τα στοιχεία του London Stock Exchange.

Ρεκόρ €881 δισ. για την παγκόσμια αγορά ρύπων το 2023

Η αξία των διαπραγματεύσεων για άδειες διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στις παγκόσμιες αγορές έφτασε το ρεκόρ των 881 δισ. ευρώ το 2023, σημειώνοντας αύξηση 2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, δήλωσαν αναλυτές του London Stock Exchange (LSEG), όπως μεταδίδει το Reuters.

Πολλές χώρες έχουν υιοθετήσει συστήματα εμπορίας ρύπων (ETS) για να βάλουν μια τιμή στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και να δώσουν κίνητρα στις εταιρείες ώστε να επενδύσουν σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών με στόχο την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Αδειες για περίπου 12,5 δισ. μετρικούς τόνους άνθρακα άλλαξαν χέρια στις παγκόσμιες αγορές εκπομπών, όπως και το 2022, αλλά οι υψηλές τιμές σε αρκετές αγορές, όπως η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική, ανέβασαν τη συνολική αξία, σύμφωνα με το LSEG Carbon Market Year in Review 2023.

Η πιο πολύτιμη αγορά άνθρακα στον κόσμο, το ETS της ΕΕ, είχε αξία περίπου 770 δισ. ευρώ πέρυσι, αύξηση 2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αντιπροσωπεύοντας το 87% του παγκόσμιου συνόλου.

Η τιμή των αδειών άνθρακα στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων έπιασε υψηλό πάνω από 100 ευρώ τον περυσινό Φεβρουάριο, αλλά μειώθηκε προς τα τέλη του 2023 εν μέσω χαμηλής ζήτησης από τη βιομηχανία και τον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας.

Η πτωτική τάση συνεχίστηκε και το 2024, με το συμβόλαιο αναφοράς να πέφτει κάτω από τα 60 ευρώ/τόνο.

«Η οικονομική ανάπτυξη είναι πιθανό να παραμείνει υποτονική βραχυπρόθεσμα σε ολόκληρη την Ευρώπη και αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω υποχώρηση της ζήτησης από πολλούς βιομηχανικούς τομείς που καλύπτονται από το EU ETS», αναφέρεται στην έκθεση.

Η αξία του ETS στη Βρετανία μειώθηκε κατά 22% στα 36,4 δισ. ευρώ, με τιμές κατά μέσο όρο 65 ευρώ/τόνο, περίπου 34% χαμηλότερες από τον μέσο όρο του 2022, αναφέρει η έκθεση.

Στη Βόρεια Αμερική οι τιμές έφτασαν επίπεδα ρεκόρ πέρυσι, αγγίζοντας τα 39 δολ./τόνο, ενώ οι αντίστοιχες τιμές της Κίνας έφθασαν σε υψηλό ρεκόρ 80,51 γιουάν (10,38 δολάρια) τον Οκτώβριο του 2023.

Οι αγορές της Βόρειας Αμερικής είχαν συνολική αξία 71,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η κινεζική αγορά 2,3 δισεκατομμύρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v