Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 11 ετών οι προσδοκίες για τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό

Το προσδοκόμενο επίπεδο του πληθωρισμού σε βάθος τριετίας υποχώρησε στο 2,35% τον Ιανουάριο, το χαμηλότερο τα τελευταία 11 χρόνια.

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 11 ετών οι προσδοκίες για τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό

Οι προσδοκίες των καταναλωτών των ΗΠΑ για την πορεία του πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013, σύμφωνα με έρευνα της Fed Νέας Υόρκης.

Το προσδοκόμενο επίπεδο του πληθωρισμού σε βάθος τριετίας υποχώρησε στο 2,35% τον Ιανουάριο, το χαμηλότερο τα τελευταία 11 χρόνια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μηνιαίας έκθεσης της Fed Νέας Υόρκης που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα. Αμετάβλητη παρέμεινε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα η μέση εκτίμηση για την πορεία του πληθωρισμού σε βάθος ενός και πέντε ετών, στο 3% και 2,5%, αντίστοιχα.

Τα στοιχεία θα βοηθήσουν να καθησυχάσουν τα στελέχη της Fed που λένε ότι θέλουν πιο βέβαια στοιχεία ότι ο πληθωρισμός πρόκειται να παραμείνει κοντά στο στόχο του 2% προτού αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια. Οι επενδυτές στοιχηματίζουν επί του παρόντος ότι η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να αρχίσει να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική τον Μάιο. 

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, χαμηλότερα κινήθηκαν και οι προσδοκίες των Αμερικανών για τον πληθωρισμό στα τρόφιμα και τη βενζίνη. Η προσδοκόμεη αύξηση της τιμής της βενζίνης σε βάθος ενός έτους μειώθηκε στο 4,2% —το χαμηλότερο επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2022— ενώ για τα τρόφιμα μειώθηκε στο 4,9%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v