Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινεζικές εταιρείες στο στόχαστρο της ΕΕ για βοήθεια προς τη Μόσχα

Για πρώτη φορά μπαίνουν στη μαύρη λίστα φορείς από την Κίνα, που θεωρείται ότι υποβοηθούν τη Ρωσία να παρακάμπτει τις κυρώσεις και να αποκτά «απαγορευμένα αγαθά» μέσω τρίτων χωρών.

Κινεζικές εταιρείες στο στόχαστρο της ΕΕ για βοήθεια προς τη Μόσχα

Νέοι εμπορικοί περιορισμοί σε περίπου 20 εταιρείες που κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν τις πολεμικές προσπάθειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τρεις με έδρα στην Κίνα, προτείνονται σε προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επικαλείται το Bloomberg.

Εάν εγκριθεί, θα είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ επιβάλλει περιορισμούς σε εταιρείες της ηπειρωτικής Κίνας από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Η λίστα περιλαμβάνει επίσης εταιρείες σε Χονγκ Κονγκ, Σερβία, Ινδία και Τουρκία, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Οι περιορισμοί θα απαγορεύουν σε ευρωπαϊκές εταιρείες να συναλλάσσονται με όσες περιλαμβάνονται στη λίστα, στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΕ να πλήξει την ικανότητα της Ρωσίας να αποκτά -μέσω εταιρειών σε τρίτες χώρες- προϊόντα που υπόκεινται σε κυρώσεις. Η ΕΕ είχε προηγουμένως προτείνει την εισαγωγή πολλών κινεζικών εταιρειών στη λίστα, αλλά οι εν λόγω προτάσεις απορρίφθηκαν μετά την αντίσταση ορισμένων κρατών μελών και αφού το Πεκίνο παρείχε σχετικές διαβεβαιώσεις.

Το ζήτημα έχει κρίσιμη σημασία για την ΕΕ, η οποία θεωρεί το Πεκίνο ως έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς της εταίρους, και ειδικότερα για τη Γερμανία, για την οποία η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά για αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Volkswagen.

Το εμπορικό έλλειμμα ρεκόρ της Ευρώπης με την Κίνα μειώθηκε, ωστόσο παραμένει πολύ υψηλότερο σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα, όταν οι κινεζικές εξαγωγές είχαν εκτιναχθεί 

Εταιρείες τεχνολογίας και ηλεκτρονικών ειδών κατηγορούνται ότι «συμβάλλουν στη στρατιωτική και τεχνολογική ενίσχυση της Ρωσίας ή στην ανάπτυξη του ρωσικού τομέα άμυνας και ασφάλειας», σύμφωνα με το έγγραφο.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τρεις κινεζικές εταιρείες και από μία από Ινδία, Σρι Λάνκα, Σερβία, Καζακστάν, Ταϊλάνδη, Τουρκία και Χονγκ Κονγκ. Η συμπερίληψή τους στον προτεινόμενο κατάλογο «δεν συνεπάγεται καμία απόδοση ευθύνης για τις ενέργειές τους στη δικαιοδοσία στην οποία δραστηριοποιούνται», αναφέρει το έγγραφο. Η ΕΕ έχει καταχωρίσει μέχρι στιγμής περισσότερες από 620 εταιρείες σε καθεστώς κυρώσεων, σχεδόν όλες από τη Ρωσία.

Στο πλαίσιο του 13ου πακέτου κυρώσεων, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο ετών από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η ΕΕ έχει προτείνει κυρώσεις εναντίον ακόμη 110 ατόμων και οντοτήτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v