Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελον Μασκ: Ο Πούτιν δεν χάνει με τίποτα στην Ουκρανία

«Η παράταση του πολέμου δεν βοηθά την Ουκρανία», δηλώνει. Αν έκανε πίσω ο Πούτιν θα τον δολοφονούσαν, εκτιμά. Να το ξανασκεφτούν όσοι θέλουν ανατροπή του.

Ελον Μασκ: Ο Πούτιν δεν χάνει με τίποτα στην Ουκρανία

Ο Eλον Mασκ είπε στους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές των ΗΠΑ ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση» να χάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Βλαντιμίρ Πούτιν, παίρνοντας θέση σε μια σύγκρουση στην οποία έχει παίξει ρόλο η δορυφορική υπηρεσία Starlink του ίδιου του Μασκ.

Ο δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλος της Tesla Inc. έκανε τα σχόλια σε ένα φόρουμ στο X Spaces, μέρος της πλατφόρμας X που ελέγχει. Στη συζήτηση μετείχαν αντίπαλοι του νομοσχεδίου που συζητείται στη Γερουσία και προβλέπει περαιτέρω βοήθεια στην Ουκρανία.

Μαζί του ήταν ο Ron Johnson από το Ουισκόνσιν, ο JD Vance από το Οχάιο και ο Mike Lee από τη Γιούτα, καθώς και ο Vivek Ramaswamy, πρώην υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία.

Τα σχόλια του Mασκ ήρθαν καθώς συμφώνησε με τη δήλωση του Johnson ότι ο Πούτιν δεν θα χάσει στην Ουκρανία. Ο Johnson είπε ότι όσοι περιμένουν μια νίκη της Ουκρανίας «ζούσαν σε έναν κόσμο φαντασίας». Ερχεται δε λίγες ημέρες μετά την ανάλυση του think tank RAND, που επισημαίνει ότι ο μακροχρόνιος πόλεμος στην Ουκρανία αντίκειται πλέον στα συμφέροντα των ΗΠΑ.

«Πρέπει να σκοτώσουμε αυτό το πράγμα», είπε ο Vance για το νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει βοήθεια 60 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία, καθώς και χρηματοδότηση για το Ισραήλ, την Ταϊβάν και την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα (σύνολο 95 δισ. δολάρια).

Ο Mασκ πρόσθεσε ότι ελπίζει οι Αμερικανοί να επικοινωνήσουν με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους σχετικά με το νομοσχέδιο για την Ουκρανία. «Αυτές οι δαπάνες δεν βοηθούν την Ουκρανία. Η παράταση του πολέμου δεν βοηθά τη χώρα».

Ο Mασκ έχει εκφράσει παρόμοια συναισθήματα στο παρελθόν στο X, αμφισβητώντας την ικανότητα της Ουκρανίας να κερδίσει τον πόλεμο και κοροϊδεύοντας τα αιτήματα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για βοήθεια. Ο μεγιστάνας της τεχνολογίας έχει δεχθεί κριτική από την Ουκρανία και από Δημοκρατικούς του Κογκρέσου.

Ο Mασκ είπε ότι ασκείται πίεση στον Πούτιν για να νικήσει. «Αν υποχωρούσε, θα τον δολοφονούσαν», είπε ο Mασκ. Συμπλήρωσε ότι μερικές φορές κατηγορείται ότι είναι απολογητής του Πούτιν, αλλά δήλωσε ότι η κατηγορία είναι «παράλογη». Είπε ότι οι εταιρείες του «μάλλον έχουν κάνει περισσότερα για να υπονομεύσουν τη Ρωσία από οτιδήποτε άλλο».

Ανέφερε ότι η SpaceX παρείχε την υπηρεσία διαδικτύου Starlink στην Ουκρανία, η οποία ήταν κρίσιμη για τις επικοινωνίες της χώρας μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Ο Mασκ είπε ότι το ενδιαφέρον του είναι να σταματήσει ο θάνατος ανθρώπων και στις δύο πλευρές του πολέμου, προσθέτοντας ότι αμφιβάλλει για το πόσο σοφό είναι να επιδιώκεται η ανατροπή του Πούτιν.

«Οσοι θέλουν αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία, θα πρέπει να σκεφτούν ποιος είναι ο άνθρωπος που θα μπορούσε να εκδιώξει τον Πούτιν και αν είναι πιθανό αυτό το άτομο να είναι ειρηνιστής. Πιθανώς όχι».

Ο Mασκ είπε ότι ένα τέτοιο άτομο πιθανότατα θα ήταν «ακόμη πιο σκληροπυρηνικός από τον Πούτιν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v