Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε «υπερπουλημένα» επίπεδα το φυσικό αέριο, τα τεχνικά μηνύματα

Σε χαμηλό 7μήνου οι τιμές, ενώ αναμένεται μερική ανάκαμψη της ζήτησης, με αύξηση 15% στις εισαγωγές LNG το 2024. Ο ρόλος του καλού καιρού, των γεμάτων αποθηκών, του υψηλού κόστους καυσίμων στην Ευρώπη και οι τεχνικοί χρησμοί.

Σε «υπερπουλημένα» επίπεδα το φυσικό αέριο, τα τεχνικά μηνύματα

Τα ευρωπαϊκά futures φυσικού αερίου κυμάνθηκαν κοντά σε τεχνικά επίπεδα που σηματοδοτούν ότι τα συμβόλαια μπορεί να έχουν υπερπωληθεί.

Ο δείκτης αναφοράς για τον επόμενο μήνα στο ολλανδικό χρηματιστήριο-βαρόμετρο γλίστρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο. Οι χαμηλότερες τιμές μπορεί να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της ζήτησης, μετά τα πλήγματα που έχει δεχτεί από την ενεργειακή κρίση τα τελευταία χρόνια, γράφει το Bloomberg.

Προς το παρόν, η αγορά παραμένει καλά εφοδιασμένη και οι πιο πρόσφατες μετεωρολογικές προβλέψεις υποδηλώνουν ότι ο καιρός θα παραμείνει ήπιος, βοηθώντας στη διατήρηση περισσότερων καυσίμων στους χώρους αποθήκευσης και μειώνοντας την πίεση για αναπλήρωση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Πλησιάζει τα επίπεδα υπερπώλησης το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Τα επίπεδα υπερπώλησης σηματοδοτούν σε ορισμένους επενδυτές ότι ενδεχομένως επίκειται τεχνική ανάκαμψη στα συμβόλαια. Εάν ο σχετικός δείκτης ξεπερνά το 70 υποδεικνύει ότι ο τίτλος είναι έτοιμος να πέσει, ενώ αν βρεθεί κάτω από το 30 πρόκειται να ανέβει.

Η ζήτηση φυσικού αερίου σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία θα αρχίσει να βελτιώνεται αργότερα, ανέφερε η εταιρεία συμβούλων Independent Commodity Intelligence Services, προκαλώντας -όπως αναμένεται- αύξηση 15% στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου το 2024.

«Η περιορισμένη ανάπτυξη στις προμήθειες μέσω αγωγών θα ρίξει το βάρος στο LNG προκειμένου να καλυφθεί η προβλεπόμενη αύξηση στην κατανάλωση φυσικού αερίου», ανέφεραν στην προοπτική τους οι αναλυτές του ICIS με επικεφαλής τον Tom Marzec-Manser. Ωστόσο, δεν αναμένεται πλήρης ανάκαμψη της ζήτησης φυσικού αερίου στα προ κρίσης επίπεδα, καθώς «το κόστος καυσίμων στην Ευρώπη παραμένει πολύ υψηλό σε σχέση με άλλες περιοχές».

Το ολλανδικό φυσικό αέριο για τον επόμενο μήνα διαπραγματεύτηκε 1,1% χαμηλότερα, στα 25,44 ευρώ/μεγαβατώρα σήμερα Τρίτη στο Άμστερνταμ, μετά από βουτιά άνω του 5% χθες Δευτέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v