Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Τα στοιχεία του πληθωρισμού αλλάζουν τα «στοιχήματα» για μειώσεις επιτοκίων

Στο 30% από 50% υποχώρησε η πιθανότητα μείωσης επιτοκίων από τη Fed τον Μάιο σύμφωνα με τις κινήσεις στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων.

ΗΠΑ: Τα στοιχεία του πληθωρισμού αλλάζουν τα «στοιχήματα» για μειώσεις επιτοκίων

Οι επενδυτές θεωρούν λιγότερο πιθανό να μειώνει η Fed τα επιτόκια τον Μάιο, μετά τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Ιανουάριο στο 3,1%.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, μετά τη δημοσίευση της μέτρησης για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου, οι κινήσεις στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων δείχνουν ότι η πιθανότητα μείωσης επιτοκίων τον Μάιο υποχώρησε στο 30% από 50%, ενώ οι πιθανότητες μείωσης τον Μάρτιο είχαν σχεδόν μηδενιστεί. 

Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου ενισχύθηκε 0,13 ποσοστιαίες μονάδες σε λίγο κάτω από το 4,6%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε κατά 0,11 ποσοστιαίες μονάδες στο 4,28%. Οι αποδόσεις κινούνται αντίστροφα από τις τιμές.

Ο δείκτης S&P 500 βούτηξε 1,4% στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε σχεδόν 2%. 

Τα στοιχεία έρχονται καθώς η Fed εξετάζει πότε θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από το τρέχον επίπεδο του 5,25% με  5,5%.

«Αυτά είναι ευνοϊκά στοιχεία για τη Fed και για μια μείωση των επιτοκίων σχετικά σύντομα», δήλωσε ο Ντιν Μάκι, επικεφαλής οικονομολόγος στην Point72 Asset Management. «Πιστεύω ότι αυτό σημαίνει ότι βγαίνει από το τραπέζι μια μείωση επιτοκίων τον Μάρτιο και καθίσταται δύσκολη μια μείωση τον Μάιο».

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg είχαν προβλέψει πτώση του πληθωρισμού στο 2,9%, από 3,4% τον Δεκέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v