Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Unesco: Πλήγμα $22,5 δισ. από τον πόλεμο για τον πολιτισμό της Ουκρανίας

Καταστροφές ύψους 3,5 δισ. δολαρίων στην πολιτιστική κληρονομιά και απώλειες 19 δισ. δολαρίων από έσοδα στην ψυχαγωγία, την τέχνη και τον τουρισμό της χώρας υπολογίζει η Unesco.

Unesco: Πλήγμα $22,5 δισ. από τον πόλεμο για τον πολιτισμό της Ουκρανίας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει καταστροφές ύψους 3,5 δισ. δολαρίων στην πολιτιστική κληρονομιά και στον πολιτιστικό τομέα της χώρας, καθώς και απώλειες 19 δισ. δολαρίων από έσοδα στην ψυχαγωγία, την τέχνη και τον τουρισμό, εκτιμά η Unesco.

Τον περασμένο Απρίλιο, η υπηρεσία του ΟΗΕ για την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό, η έδρα της οποίας είναι στο Παρίσι, είχε υπολογίσει τις ζημιές αυτές σε σχεδόν 2,6 δισ. και 14,6 δισ. δολάρια αντίστοιχα.

Τα ποσά αυτά υπολογίστηκαν δεδομένου ότι η Unesco εντόπισε σχεδόν 5.000 κατεστραμμένους χώρους μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, εκ των οποίων 341 κατεστραμμένοι πολιτιστικοί χώροι - έναντι 248 τον Απρίλιο του 2023.

Δύο χώροι που ανήκουν στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της Unesco, το ιστορικό κέντρο της Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, και το ιστορικό κέντρο της Οδησσού, στη νότια, επλήγησαν ιδιαίτερα από ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Η Κιάρα Ντέτσι Μπαρντέσκι, εκπρόσωπος της Unesco στην Ουκρανία, ανέφερε κυρίως τον καθεδρικό ναό της Μεταμόρφωσης της Οδησσού, ένα «σύμβολο» που υπέστη μεγάλες ζημιές από ρωσικό πλήγμα τον περασμένο Ιούλιο.

Επτά πολιτιστικοί χώροι και ένας χώρος φυσικού κάλλους στην Ουκρανία περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, εκ των οποίων το ιστορικό κέντρο της Οδησσού, νοτιοδυτικά, το οποίο είχε γλιτώσει από τα πυρά τον πρώτο χρόνο της σύγκρουσης, και εντάχθηκε φέτος στον κατάλογο.

Δεκαέξι άλλοι χώροι, όπως το κέντρο της πόλης Τσερνίχιβ, που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του πολέμου, περιλαμβάνονται σε έναν «ενδεικτικό» κατάλογο της Unesco. Το Κίεβο θα πρέπει να υποβάλει την υποψηφιότητά τους για να ενταχθούν στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά του ΟΗΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v