Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απέφυγε την ύφεση η ευρωζώνη στα τέλη του 2023

Σταθερό το ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς. Το τρίτο τρίμηνο είχε μειωθεί 0,1%. Σύμφωνα με πρώτη εκτίμηση της ετήσιας ανάπτυξης για το 2023, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ.

Απέφυγε την ύφεση η ευρωζώνη στα τέλη του 2023

Γλίτωσε την ύφεση η ευρωζώνη το δεύτερο εξάμηνο της περασμένης χρονιάς, καθώς δεν κατέγραψε δύο διαδοχικά τρίμηνα πτώσης του ΑΕΠ.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2023, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ παρέμεινε σταθερό στη ζώνη του ευρώ και αυξήθηκε κατά 0,1% στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το τρίτο τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 0,1% και στις δύο ζώνες.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% στην ευρωζώνη και κατά 0,3% στην ΕΕ το τέταρτο τρίμηνο του 2023, μετά από τη στασιμότητα και στις δύο ζώνες το προηγούμενο τρίμηνο.

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση της ετήσιας ανάπτυξης για το 2023, με βάση τα τριμηνιαία εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένα στοιχεία, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ.

Ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 0,3% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ το τέταρτο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το τρίτο τρίμηνο του 2023, η απασχόληση είχε αυξηθεί κατά 0,2% και στις δύο ζώνες.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η απασχόληση ενισχύθηκε κατά 1,3% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,2% στην ΕΕ το τέταρτο τρίμηνο του 2023, μετά από +1,3% στη ζώνη του ευρώ και +1,2% στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2023.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v