Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες ουκρανικές δυνάμεις στην Αβντιίβκα, αποσύρεται η 110η ταξιαρχία

Αποσύρονται ουκρανικές δυνάμεις που μάχονται δύο χρόνια για την υπεράσπιση της πόλης. Νο 1 στόχος του Κρεμλίνου η κατάληψή της, εκτιμούν δυτικοί αξιωματούχοι.

Νέες ουκρανικές δυνάμεις στην Αβντιίβκα, αποσύρεται η 110η ταξιαρχία

Η Ουκρανία έστειλε ενισχύσεις στην Αβντιίβκα, κίνηση που συνιστά το πρώτο μεγάλο τεστ για τον νέο αρχιστράτηγο της χώρας, στην προσπάθεια να αναχαιτίσει την προέλαση των Ρώσων. 

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να αποτρέψουμε τον εχθρό να πιέσει βαθύτερα στο έδαφός μας και να διατηρήσουμε τις θέσεις που έχουμε», δήλωσε ο Ολεξάντρ Σίρσκι στο Telegram την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην πρώτη γραμμή.

Η Ρωσία πιέζει τις ουκρανικές δυνάμεις που έχουν προβλήματα επάρκειας πυρομαχικών. Η εικόνα έχει αλλάξει δραστικά, καθώς μετά την αποτυχημένη προσπάθεια αντεπίθεσης πέρυσι, τώρα η Ουκρανία πασχίζει να υπερασπιστεί τις περιοχές που παραμένουν υπό τον έλεγχό της.

Το Κρεμλίνο έχει θέσει ως προτεραιότητα την κατάληψη της Αβντιίβκα, σε μια χρονιά που καμία από τις δύο πλευρές δεν αναμένεται να σημειώσει σημαντικά στρατηγικά κέρδη στο πεδίο της μάχης, λένε δυτικοί αξιωματούχοι στο Bloomberg. Ακόμη και αν η Ρωσία τα καταφέρει -οι αξιωματούχοι εξέφρασαν την πεποίθηση ότι το Κίεβο θα διατηρήσει τον έλεγχο του προπυργίου-, το στρατηγικό κέρδος θα είναι μικρό.

Η Αβντιίβκα, μια βιομηχανική πόλη που βρίσκεται δίπλα στο Ντόνετσκ -την πρωτεύουσα της περιφέρειας που είναι από το 2014 υπό τον έλεγχο του Κρεμλίνου- είναι στο επίκεντρο σκληρών μαχών από την άνοιξη του 2022.

Αρκετές μονάδες της 110ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας της Ουκρανίας, πολλές από τις οποίες μάχονται στα ερείπια της πόλης για σχεδόν δύο χρόνια, αποσύρθηκαν ώστε να ανοίξουν χώρο για τις ενισχύσεις, δήλωσε στο Radio Liberty ο Ιβάν Σεκάτς, εκπρόσωπος της ταξιαρχίας που υπερασπίζεται τη σχεδόν περικυκλωμένη πόλη. «Δεν έχουμε την ικανότητα να συνεχίσουμε να κρατάμε την πόλη, αλλά φτάνουν ενισχύσεις και βασιζόμαστε στις φιλικές μονάδες», είπε ο Σεκάτς.

Ο Ουκρανός αρχιστράτηγος επιβεβαίωσε τη μεταβολή της στρατιωτικής ισορροπίας, λέγοντας ότι οι ρωσικές επιθέσεις σε ένα μέτωπο μήκους 1.500 χιλιομέτρων (923 μίλια) έχουν δημιουργήσει μια «δύσκολη» κατάσταση για τον ουκρανικό στρατό.

«Ο εχθρός βρίσκεται τώρα σε επίθεση σχεδόν σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου», είπε ο Σίρσκι στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, σε μια συνέντευξη που ηχογραφήθηκε ημέρες πριν από την ανακοίνωση του διορισμού του στις 8 Φεβρουαρίου. «Έχουμε περάσει από τις επιθετικές ενέργειες στη διεξαγωγή αμυντικών επιχειρήσεων».

Ο Σίρσκι, ο οποίος ηγήθηκε των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, διαφημιζόταν από τον Ζελένσκι ως ο «πιο έμπειρος» διοικητής του. Έχει τιμηθεί για τη συμμετοχή του στην επιτυχή άμυνα του Κιέβου τους πρώτους μήνες του πολέμου και την, επίσης επιτυχημένη, αντεπίθεση στο Χάρκοβο μήνες αργότερα.

Αλλά ο στρατηγός, ο οποίος γεννήθηκε στη Σοβιετική Ρωσία το 1965, είναι επίσης γνωστός για την υπεράσπιση του Μπαχμούτ, της πόλης που κατέλαβαν οι δυνάμεις του Κρεμλίνου πέρυσι, μετά από μήνες πολιορκίας που στοίχισαν μεγάλες απώλειες και στις δύο πλευρές.

Το γεγονός οδήγησε αρκετούς να ασκήσουν κριτική καθώς στην πόλη «ξοδεύτηκαν» δυνάμεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη σχεδιαζόμενη, τότε, αντεπίθεση. Ο Σίρσκι αργότερα υπερασπίστηκε αυτή την επιχείρηση ως «ποντικοπαγίδα» που παγίδευσε πολλούς Ρώσους εισβολείς. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v