Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χάνει δυναμική η οικονομία της ευρωζώνης

Το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,8% φέτος, από 1,2% που είχε προβλεφθεί προηγουμένως, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο 2,7% αναμένεται να επιβραδυνθεί ο πληθωρισμός.

Χάνει δυναμική η οικονομία της ευρωζώνης

Η οικονομία της ευρωζώνης εισέρχεται στο 2024 με πιο αδύναμη βάση από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προβλέπουν άλλη μία χρονιά υποτονικής ανάπτυξης.

Oπως μεταδίδει το Bloomberg, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στο νομισματικό μπλοκ θα επιταχυνθεί ελαφρά στο 0,8% φέτος μετά από 0,5% το 2023, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε σήμερα Πέμπτη. Τον Νοέμβριο, είχε προβλέψει μια πιο αξιοσημείωτη βελτίωση, στο 1,2%. Μείωσε επίσης τις προβλέψεις της για το 2025 στο 1,5%, από 1,6%. Ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί στο 2,7% φέτος, σε ευθυγράμμιση με την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Η ανάκαμψη που αναμένεται το 2024 προβλέπεται να είναι πιο μέτρια από ό,τι περιμέναμε πριν από τρεις μήνες, αλλά θα επιταχυνθεί σταδιακά, λόγω των βραδύτερων αυξήσεων των τιμών, των αυξανόμενων πραγματικών μισθών και μιας αξιοσημείωτα ισχυρής αγοράς εργασίας», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.

Ενώ το 2025 αναμένεται πιο σταθερή ανάπτυξη και ο πληθωρισμός πιθανότατα «θα μειωθεί για να πλησιάσει τον στόχο του 2% της ΕΚΤ», προειδοποίησε ότι «οι γεωπολιτικές εντάσεις, ένα όλο και πιο ασταθές κλίμα και ένας αριθμός κρίσιμων εκλογών σε όλο τον κόσμο φέτος είναι όλοι παράγοντες που αυξάνουν την αβεβαιότητα γύρω από αυτή την προοπτική».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v