Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Τρακτέρ σε Μαδρίτη και Ρώμη

«Ισπανοί αγρότες επί ποδός πολέμου», από την Ανδαλουσία και την Καταλονία μέχρι την Καστίλη. Στην Ιταλία, στους διαδηλωτές συμπαρίστανται ψαράδες, οδηγοί φορτηγών και ελεύθεροι επαγγελματίες. Ενδοκυβερνητικές έριδες.

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Τρακτέρ σε Μαδρίτη και Ρώμη

Περίπου 15 τρακτέρ στάθμευσαν σήμερα μπροστά από το υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας, στην καρδιά της Μαδρίτης, εν αναμονή μιας συνάντησης με τον αρμόδιο υπουργό Λουίς Πλάνας που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας, χωρίς να έχει διευκρινιστεί το πότε ακριβώς.

Τα τρακτέρ έφθασαν αργά το πρωί περιμετρικά του υπουργείου, που βρίσκεται μπροστά στο σιδηροδρομικό σταθμό Atocha, όπου οι διαδηλωτές κρέμασαν πανό όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως «Αγρότες επί ποδός πολέμου» ή «Πλάνας, η καταστροφή της υπαίθρου, το ήθελες, το κέρδισες», μεταδίδει ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο υπουργός, ο οποίος χθες δέχτηκε εκπροσώπους του αγροτοδιατροφικού τομέα, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τους επικεφαλής των τριών μεγαλύτερων συνδικαλιστικών ενώσεων γεωργών και κτηνοτρόφων (Asaja, COAG και UPA).

Υπό βροχή, περίπου 250 μέλη του κλάδου παρέλυσαν την κυκλοφορία σε μια κεντρική οδική αρτηρία της ισπανική πρωτεύουσας. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στην κινητοποίηση έφθασαν με λεωφορεία στο σημείο.

Χθες οι Ισπανοί αγρότες διαδήλωσαν, όπως κάνουν εδώ και πάνω από 7 ημέρες, για να καταγγείλουν τις δυσκολίες στον κλάδο τους, κλείνοντας δρόμους σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα, από τη Σεβίλη (νότια) έως το Βαγιαδολίδ (βορειοδυτικά) και την Καταλονία (βορειοανατολικά).

Όπως οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί τους, οι Ισπανοί αγρότες διαμαρτύρονται για τον αθέμιτο ανταγωνισμό, όπως καταγγέλλουν, από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν υπόκεινται στους ίδιους κανονισμούς, και κατά της γραφειοκρατίας και των κανόνων που εκτιμούν πως είναι πολύ αυστηροί.

Επιπλέον, διαμαρτύρονται για τις πολύ χαμηλές τιμές αγοράς της παραγωγής τους στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και για την έλλειψη κρατικών ενισχύσεων στον κλάδο.

Οι τρεις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές ενώσεις των αγροτών έχουν εξαγγείλει διαδήλωση την 21η Φεβρουαρίου στη Μαδρίτη μπροστά από το υπουργείο Γεωργίας, που θα την ακολουθήσει ακόμη μια κινητοποίηση στις 26 Φεβρουαρίου στην ισπανική πρωτεύουσα, ανήμερα της Συνόδου των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ιταλία: Με τα τρακτέρ μέχρι το Κολοσσαίο

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών στην Ιταλία συνεχίζονται. Σήμερα νωρίς το πρωί δυο τρακτέρ έφτασαν μέχρι το Κολοσσαίο, στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας της οργάνωσης Altragricoltura (Διαφορετική γεωργία), η οποία ζητά «προστασία της αξιοπρέπειας των πολιτών και της δουλειάς τους».

Το απόγευμα διεξάγεται μαζική συγκέντρωση χιλιάδων αγροτών στο πρώην ρωμαϊκό στάδιο Τσίρκο Μάσσιμο. Οι διοργανωτές της κινητοποίησης ανήκουν στην οργάνωση «Προδομένοι Αγρότες» και απορρίπτουν τις προτάσεις που έχει καταθέσει έως τώρα η κυβέρνηση Μελόνι, οι οποίες άρχισαν να ψηφίζονται από το κοινοβούλιο της Ρώμης.

Πρόκειται για προτάσεις που αφορούν κυρίως την ολική φοροαπαλλαγή για τους αγρότες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 10 χιλιάδες ευρώ και τη μείωση κατά 50% του φόρου για εκείνους με φορολογική δήλωση από 10 έως 15 χιλιάδες ευρώ ετησίως. Οι περισσότεροι αγρότες, όμως, δεν έχουν ικανοποιηθεί και απαιτούν πιο δυναμική προστασία της εθνικής γεωργικής παραγωγής, καθώς και αύξηση του κέρδους από την πώληση των προϊόντων τους. Κύρια διεκδίκηση είναι να ισχύσουν οι ίδιοι ακριβώς κανόνες και περιορισμοί για τα ιταλικά, όπως και τα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα.

Στην σημερινή κινητοποίηση στην αιώνια πόλη έχει ανακοινωθεί ότι θα συμμετέχουν και ψαράδες, οδηγοί και ιδιοκτήτες φορτηγών, τεχνίτες και ελεύθεροι επαγγελματίες. Μέρος του ιταλικού Τύπου ωστόσο έχει εκφράσει φόβους για τυχόν παρείσφρηση ακροδεξιών στοιχείων. Χθες πάνω από 100 τρακτέρ διέσχισαν τον κεντρικό, παραλιακό δρόμο της Νάπολης, με την πλειονότητα των πολιτών να χειροκροτούν και να τους υποστηρίζουν.

Η Τζόρτζια Μελόνι πάντως, εκτός από τους αγρότες, συνεχίζει να αντιμετωπίζει και ακόμη ένα εσωτερικό πρόβλημα στην κυβέρνηση. Η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, με την οποία συγκυβερνά, δηλώνει ότι οι φοροαπαλλαγές δεν είναι αρκετές και ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια να καλύψουν τα ετήσια εισοδήματα μέχρι 30 χιλιάδες ευρώ. Επιμένει επίσης ότι θα ζητήσει άμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ένωσης. Οι ευρωεκλογές πλησιάζουν και είναι σαφές ότι ο Σαλβίνι ελπίζει να διατηρήσει την ηγεσία της Λέγκας, εκμεταλλευόμενος και την αγροτικές διεκδικήσεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v