Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Γάζα οι 72 από τους 99 δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν το 2023

Από τους χειρότερους απολογισμούς που έχει ανακοινώσει ποτέ η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων. Αύξηση 44% στον αριθμό των εργαζόμενων στον Τύπο που σκοτώθηκαν σε όλο τον πλανήτη. «Παλαιστίνιοι μάρτυρες στην πρώτη γραμμή».

Στη Γάζα οι 72 από τους 99 δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν το 2023

Οι 72 από τους 99 δημοσιογράφους και εργαζομένους σε μέσα ενημέρωσης που σκοτώθηκαν σε όλο τον κόσμο το 2023 έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια «ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα», όπου το Ισραήλ διεξάγει πόλεμο εναντίον της Χαμάς. Είναι ένας από τους χειρότερους απολογισμούς που έχει ανακοινώσει ποτέ η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ), που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Η CPJ, η οποία χρηματοδοτείται από ιδιωτικές δωρεές, καταγράφει εδώ και σχεδόν 40 χρόνια τους φόνους, τις φυλακίσεις, τη βία, τη λογοκρισία και τις απειλές εναντίον δημοσιογράφων. Στην ετήσια έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα αναφέρει ότι μέσα σε έναν χρόνο σημειώθηκε αύξηση 44% στον αριθμό των εργαζόμενων στον Τύπο που σκοτώθηκαν σε όλο τον πλανήτη.

Από τους 99 νεκρούς, «η συντριπτική πλειοψηφία (72) ήταν Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Συγκριτικά, σε άλλες συγκρούσεις σκοτώθηκαν 22 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης σε 18 χώρες.

«Οι δημοσιογράφοι στη Γάζα είναι μάρτυρες στην πρώτη γραμμή», σχολίασε η διευθύντρια της Επιτροπής Τζόντι Γκίνσμπεργκ. «Τα δεινά των Παλαιστίνιων δημοσιογράφων σ' αυτό τον πόλεμο θα έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη δημοσιογραφία, όχι μόνο στα Παλαιστινιακά Εδάφη αλλά και πέραν αυτής. Κάθε δημοσιογράφος που σκοτώνεται είναι ένα πλήγμα στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο», πρόσθεσε η Γκίνσμπεργκ, σημειώνοντας επίσης τον θάνατο τριών Λιβανέζων δημοσιογράφων και δύο Ισραηλινών.

Σύμφωνα με την CPJ, από τις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα, έχουν σκοτωθεί 85 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης. 

Η CPJ είχε ήδη εκφράσει ανησυχίες το 2023 για το γεγονός ότι εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης «προφανώς έγιναν στόχοι» του ισραηλινού στρατού και κάποιοι απ' αυτούς πιθανότατα «στοχοθετήθηκαν σκοπίμως», κάτι που θα μπορούσε να συνιστά «έγκλημα πολέμου».

Εκτός από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, οι πιο επικίνδυνες χώρες για τους δημοσιογράφους είναι οι Φιλιππίνες και η Σομαλία. Αντιθέτως, μειώθηκε αισθητά ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν στο Μεξικό και την Ουκρανία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v