Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προελαύνουν οι Ρώσοι στην Αβντιίβκα, αφήνουν θέσεις οι Ουκρανοί

Συνεχίζεται η περικύκλωση της πόλης, αναγκάζοντας τους Ουκρανούς να προχωρήσουν σε ανασύνταξη προς «καλύτερες θέσεις». Δυσκολεύει διαρκώς η προσπάθεια ανεφοδιασμού.

Προελαύνουν οι Ρώσοι στην Αβντιίβκα, αφήνουν θέσεις οι Ουκρανοί

Η Ουκρανία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αποσύρει στρατεύματα από ορισμένες περιοχές της ανατολικής πόλης Αβντιίβκα προς καλύτερες θέσεις, μετά από μήνες σφοδρών μαχών, ενώ στο πεδίο έχουν ριχτεί και εφεδρικοί μαχητές.

Η Ρωσία προσπαθεί να περικυκλώσει και να καταλάβει την Αβντιίβκα εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα η ουκρανική άμυνα να φαίνεται ολοένα και πιο αδύναμη, μάλλον ετοιμόρροπη, ενώ υπό απειλή βρίσκονται και οι γραμμές ανεφοδιασμού της, μεταδίδει το Reuters.

Η κατάληψη της Αβντιίβκα είναι καίρια για τον στόχο της Ρωσίας να εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο των δύο επαρχιών που αποτελούν τη βιομηχανική περιοχή του Ντονμπάς, ενώ θα μπορούσε να δώσει στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μια νίκη στο πεδίο της μάχης, για να συσπειρώσει περαιτέρω τους ψηφοφόρους του ενόψει των εκλογών του επόμενου μήνα, όπου προσδοκά να επανεκλεγεί.

«Σε ορισμένα σημεία της Αβντιίβκα προχωρούμε σε ελιγμό, αποσύροντας τις μονάδες μας σε πιο πλεονεκτικές θέσεις, για να αναγκάσουμε (τους Ρώσους) να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Ντμίτρο Λιχόβι.

«Είναι δύσκολες οι προμήθειες στην Αβντιίβκα και οι εκκενώσεις από εκεί».

Οπως επισήμανε, ο στρατός έχει ενεργοποιήσει μια «εφεδρική αρτηρία επιμελητείας» που είχε προετοιμαστεί εκ των προτέρων.

Μία από τις πιο εξέχουσες μαχητικές μονάδες της Ουκρανίας, η Τρίτη Ταξιαρχία Εφόδου, έχει μεταφερθεί εσπευσμένα στην Αβντιίβκα για να ενισχύσει τα μαχόμενα στρατεύματα.

Η ταξιαρχία πεζικού ανακοίνωσε ότι η κατάσταση στην πόλη είναι «μια κόλαση», «απειλητική και ασταθής», προσθέτοντας ότι έχει πραγματοποιήσει επιδρομή κατά των ρωσικών δυνάμεων σε τμήματα της πόλης, προκαλώντας τους σοβαρές απώλειες.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις δηλώσεις.

Η εν λόγω ταξιαρχία συμμετείχε σε αντεπίθεση στην ανατολική Ουκρανία το περασμένο καλοκαίρι, πολεμώντας στη μάχη του Μπαχμούτ, άλλης μιας πόλης που άντεξε για πολλούς μήνες μέχρι να καταληφθεί, τον περασμένο Μάιο.

«Ο εχθρός συνεχίζει την εναλλαγή στρατευμάτων και αναπτύσσει νέες δυνάμεις και εξοπλισμό στην πόλη», ανέφερε η ταξιαρχία στο Telegram. «Η κατάσταση τη στιγμή που εισήχθη η ταξιαρχία ήταν εξαιρετικά κρίσιμη».

Ο αναπληρωτής διοικητής της μονάδας Μαξίμ Ζόριν είπε ότι οι μάχες ήταν πολύ πιο σκληρές απ' όσα συνέβαιναν προ μηνών στο Μπαχμούτ, τονίζοντας ότι οι δυνάμεις του Κιέβου είναι αριθμητικά λιγότερες, με ελλείψεις σε οπλισμό.

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει δυσκολίες στο πεδίο μάχης 

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να προελάσουν στην πόλη από τον Οκτώβριο, καθώς την έχουν περικυκλώσει από τρεις πλευρές, αφήνοντας περιορισμένες διαδρομές ανεφοδιασμού για τα ουκρανικά στρατεύματα.

Ο Λιχόβι είπε ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 50.000 στρατιώτες στο μέτωπο, με επιτιθέμενες ομάδες τακτικού στρατού μικρές μεν, αυξανόμενες δε, κυρίως με τεθωρακισμένα.

Η πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις και αβεβαιότητα, κυρίως σε συνάρτηση με το μέλλον της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ.

Τα κουρασμένα στρατεύματα, μερικά από τα οποία μάχονται εδώ δύο χρόνια κατά μήκος ενός εκτεταμένου μετώπου μήκους 1.000 χιλιομέτρων, αντιμετωπίζουν βασικές ελλείψεις σε πυρομαχικά.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντικατέστησε τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων την περασμένη εβδομάδα, ενώ τις επόμενες μέρες θα επισκεφθεί τη Γαλλία και τη Γερμανία, πιθανώς για να ζητήσει νέα υποστήριξη και επείγουσα στρατιωτική βοήθεια.

Η Αβντιίβκα, στην οποία έχουν απομείνει λιγότεροι από 1.000 κάτοικοι έναντι προπολεμικού πληθυσμού 32.000 ανθρώπων, βρίσκεται βόρεια του ρωσικού προμαχώνα του Ντονέτσκ, του οποίου τον έλεγχο έχασε η Ουκρανία το 2014, όταν οι πληρεξούσιοι της Μόσχας ξεκίνησαν μια εξέγερση.

Η πόλη διαθέτει ένα τεράστιο εργοστάσιο οπτανθρακοποίησης, που έχει σταματήσει να λειτουργεί εν μέσω πολέμου.

Και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές βλέπουν την Αβντιίβκα ως κλειδί για την απόκτηση του πλήρους ελέγχου στις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Κατοικημένες περιοχές στην πόλη του Ντονέτσκ έχουν δεχτεί ουκρανικούς βομβαρδισμούς αρκετές φορές από την Aβντιίβκα, λένε Ρώσοι αξιωματούχοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v